Februarie 2024, a NOUA lună consecutivă cu recorduri de temperaturi la nivel mondial. Avertismentul specialiștilor
Luna februarie 2024 a fost cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor la nivel mondial, fiind cea de-a noua lună consecutivă care înregistrează acest record, anunță Copernicus.
Temperaturile oceanelor înregistrează recorduri consecutive în fiecare lună timp de aproape un an, ceea ce a contribuit la această serie.
A fost atins un nou record absolut pentru toate lunile combinate, cu 21,06°C înregistrate în februarie la suprafaţa mărilor (cu excepţia zonelor apropiate de poli), potrivit buletinului lunar al observatorului european.
Ultimele trei luni au fost cele mai călduroase înregistrate la nivel mondial, luna februarie devenind unul dintre cele nouă recorduri lunare consecutive, determinate de emisiile continue de gaze cu efect de seră şi de fenomenul climatic El Nino, potrivit Copernicus, citat de news.ro.
Cu o temperatură medie a aerului de 13,54°C, luna trecută a fost cu 1,77°C peste temperatura medie a lunii februarie din perioada 1850-1900.
De asemenea, aceasta este cu 0,12°C mai mare decât precedentul record pentru un februarie, care datează din 2016.
Timp de patru zile, între 8 şi 11 februarie, temperaturile au depăşit chiar şi cu 2°C nivelurile preindustriale – ceea ce nu înseamnă însă că a fost atinsă limita superioară a Acordului de la Paris, calculată ca medie pe mai multe decenii.
În ultimele 12 luni, lumea a înregistrat o temperatură cu 1,56°C mai mare decât clima medie a secolului al XIX-lea, un nou record.
Ce spun specialiștii
Încălzirea climei reprezintă o amenințare uriașă la adresa vieții marine și scade capacitatea mărilor de a absorbi gazele cu efect de seră. Acest lucru este unul foarte grav, dat fiind că mările și oceanele absorb 90% din excesul de astfel de gaze, provenit din activitatea oamenilor.
Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice atrage atenția că emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să fie redus până în 2030 cu 43% față de nivelul din 2019, „dacă vrem să ne încadrăm în limita de 1,5°C stabilită prin Acordul de la Paris. De asemenea, emisiile globale trebuie să atingă un nivel maxim până în 2025”.
Portrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), emisiile globale de CO2 legate de energie au crescut cu 1,1% în 2023, atingând un nivel record.
Citește și:
Viitor sumbru pentru Terra. Când vor dispărea, de fapt, oamenii de pe fața Pământului