Prima pagină » Actualitate » Fechet a nominalizat cei 220 de urși pentru execuție. Academia Română analizează candidaturile

Fechet a nominalizat cei 220 de urși pentru execuție. Academia Română analizează candidaturile

Fechet a nominalizat cei 220 de urși pentru execuție. Academia Română analizează candidaturile

Mircea Fechet a anunţat primii 220 de urşi care vor fi ucişi, iar propunerea de avizare a acestui ordin a fost trimisă Academiei Române. Ministrul Mediului a afirmat că îşi doreşte ca ordinul să fie în vigoare cât mai curând înainte de a se întâmpla un eveniment nefericit. Condamnații au fost acuzați de rele tratamente aduse omului și proprietăților lui.

Mircea Fechet a fost întrebat marţi, într-o conferinţă de presă, dacă poate da mai multe detalii despre faptul că 200 de urşi ar urma să fie ucişi.

Miniștrii Mediului plimbă ursul

“Cred că este bine să clarific faptul că nu ministrul Mediului, nu Ministerul Mediului decide că trebuie ucişi, împuşcaţi, eutanasiaţi, relocaţi sau alungaţi un număr mai mare sau mai mic de urşi. Există un studiu făcut de către persoane care cu asta se ocupă în fiecare zi, studiu care, pe de o parte, estimează populaţia totală de urs brun din România şi, pe de altă parte, propune nişte măsuri de diminuare a conflictelor între urs şi om. Şi când mă refer la diminuarea conflictelor, mă refer la acele situaţii în care interacţiunea dintre om şi urs se soldează fie cu pagube însemnate în gospodăriile oamenilor şi primesc zilnic mesaje de la familii care îmi trimit fotografii cu animale din bătătură ucise de puţin timp de urs şi care mă întreabă cu ce or să-şi hrănească copiii de azi încolo. Cine o să le asigure hrana de astăzi încolo? Discutăm despre familii aflate de obicei în sate de munte, fie că sunt din judeţul Alba, din judeţul Cluj, din Mureş, din Harghita, din Covasna sau din alte judeţe. Este o întrebare la care Ministerul Mediului trebuie să răspundă la fel cum trebuie să răspundă şi acelor situaţii în care interacţiunea dintre urs şi om produce pagube şi mai grave, respectiv vătămarea sau chiar decesul unor persoane”, a declarat Mircea Fechet.

În urma negocierilor, 380 de infractori bruni au fost “prescriși”

Academia Română a aprobat împușcarea a 220 de urși, considerați periculoși. Dintre aceștia, conform estimărilor, 140 au un potențial infracțional ridicat, este vorba de cerșetorii de pe marginea drumurilor și, mai nou, a autostrăzilor, iar 80 sunt considerați de-a dreptul periculoși pentru viața și avutul oamenilor, adică cei care prăpădesc gospodăriile, livezile și ucid animalele domestice.

Inițial, fostul ministru al Mediului, Tánczos Barna a ordonat împușcarea a 481 de urși. Din totalul celor aproape 500 de condamnați, 426 au fost dovediți periculoși pentru viața și avutul oamenilor, iar 55 au un potențial infracțional deosebit, afirma Barna.

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și