Prima pagină » Actualitate » Femeia care a furat un milion de euro de la CEC Bank și i-a donat săracilor și unor biserici, trimisă din nou în judecată

Femeia care a furat un milion de euro de la CEC Bank și i-a donat săracilor și unor biserici, trimisă din nou în judecată

Femeia care a furat un milion de euro de la CEC Bank și i-a donat săracilor și unor biserici, trimisă din nou în judecată
Femeia care a furat un milion de euro de la CEC Bank și i-a donat săracilor și unor biserici, trimisă din nou în judecată

Elena Meteșan, o fostă angajată a CEC Bank, acuzată că a provocat un prejudiciu de aproximativ un milion de euro băncii prin sustragerea unor sume de-a lungul mai multor ani, a fost trimisă în judecată într-un nou dosar.

Aceasta a lucrat în cadrul instituției bancare, în agenția din Zlatna, până în 2016, și este acuzată de fals material în înscrisuri oficiale, informează Adevărul.

 „În perioada 24.01.2006 – 10.08.2016, în calitate de funcţionar public în cadrul unei agenţii bancare din Jud. Alba, inculpata a falsificat semnătura de la rubricile destinate titularului de cont de pe un număr de 368 documente de retragere / lichidare / transfer / virament intrabancar pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani din conturile de depozit ale 60 de clienţi ai băncii”, a precizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

În 2018, femeia a fost condamnată la cinci ani și șase luni de închisoare pentru delapidare, instanța reținând în sarcina acesteia un prejudiciu de 4.227.940 lei şi 235.981 euro.

Judecătorii au dispus ca femeia să restituie aceste sume, dar neavând venituri, ea nu a putut să facă acest lucru.

Banii au fost, în cele din urmă, plătiți de către CEC Bank către cei 168 de clienți care rămăseseră fără bani în conturi.

Femeia a retras sume de bani din conturile clienților CEC Bank

Potrivit sursei citate, inițial, 129 de clienți nu au fost despăgubiți de bancă deoarece nu dețineau documente care să ateste că ar fi avut în conturi sumele de bani solicitate.

Cei mai mulți dintre aceștia, însă, au acționat în instanță instituția bancară, câștigând dreptul de a fi despăgubiți.

În declaraţia dată în faţa anchetatorilor, Elena Meteşan a spus că nu a dorit să prejudicieze clienţii, cunoscând faptul că oricum vor fi despăgubiţi şi nici nu a dorit să se îmbogăţească, ea susţinând că ar fi donat banii la persoane sărace şi la biserici. A afirmat, în schimb, că era nemulţumită de condiţiile de muncă, de modul în care a fost tratată de superiori şi de salariul primit.

Meteșan a lucrat la agenția CEC Bank din Zlatna, unde a administrat conturile a sute de clienți. În timp ce unora dintre clienți le-a retras sume de bani direct din conturile bancare, în cazul altora ea pur și simplu nu a mai depus în conturi banii pe care aceștia i-au adus la bancă. Faptele s-au extins pe o perioadă de zece ani, fără ca nimeni să se sesizeze în legătură cu acțiunile femeii.

Cu toate acestea, în 2016, un client a constatat că nu mai are bani în cont și a sesizat autoritățile.

„Scopul urmărit de către inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, se afirmă în motivarea hotărârii de condamnare din anul 2018.

În vârstă de 60 de ani, Meteșan a fost eliberată condiționat în ianuarie 2021.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și