Femeia din imagine are un nume unic în țara noastră. Cum au ajuns părinții ei să-i faca una ca asta
De Ziua Națională a României, o singură femeie din țară își serbează și ziua… numelui. O cheamă România Matcașu și se mândrește că poartă numele țării noastre.
Dar, mai are și un alt motiv de mândrie, nu mai puțin important.
România Matcașu și legătura cu Regele Carol al II-lea
România Matcașu provine dintr-o familie cu 16 frați, din satul Pleșcoi, județul Buzău. Din cauza problemelor financiare, tatăl ei a apelat la însuși Regele Carol al II-lea, care a acceptat să îi boteze fiica. Totuși, evenimentele următoare au făcut ca M.S. să nu apuce să o mai creștineze. Povestește chiar „Milica”, așa cum o alintă apropiații: „Regele Carol mai boteza copii și pe tata l-a învățat cineva, a făcut o cerere, dar n-a apucat să mă boteze, mi-a dat doar numele la sfat, numele de România”.
La vârsta de 16 ani, „Milica” a luat drumul Brașovului și s-a angajat la Uzina Tractorul. Acolo avea să îl întâlnească și pe bărbatul ce ulterior i-a devenit soț și cu care are doi copii, o fată și un băiat.
Femeia povestește că, la auzul numelui, oamenii au avut de-a lungul timpului reacții dintre cele mai ciudate. Însă ei nici că i-a păsat, ba spune că întotdeauna și-a purtat numele cu mândrie: „Peste tot, cine aude prima dată, se miră. Zice: «Cum? Nu! Spune-ți numele!». «Păi, ăsta e numele meu». Nu le vine să creadă… și popa la biserică, și la sfat, la poliție, peste tot s-au mirat. Chiar și la cununie m-au pus să repet cum îmi zice, credeau că le-am spus țara în care m-am născut”.
„Mi-ar plăcea să pot boteza o fetiță cu prenumele România. Niciodată nu m-am simțit dezavantajată că mă numesc România” – România Matcașu
De 1 decembrie, a devenit deja o tradiție ca la ușa ei să bată oaspeți dragi. Iar România Matcașu le zâmbește tuturor apropiaților când, din prag, spune „La mulți ani, române!”. „La mulți ani, România!”, i se răspunde.