Una dintre victimele lui Cristian Anghel, administratorul casei de licitații reținut pentru că ar fi vândut, pe ascuns, mai multe tablouri care îi aparțineau unui client, a povestit pentru Gândul cum ar fi fost păcălită cu mai multe obiecte de valoare pe care a încercat să le vândă.
În 2016, femeia a mers cu mai multe tablouri la galeria de artă deținută de Cristian Anghel, unde s-ar fi înțeles cu acesta să le lase în regim de consignație. Aici a primit o chitanță de recepție primite în care erau notate detaliile fiecărui tablou. Ulterior, reprezentații galeriei i-au spus că urmează să fie contactată în cel mult trei săptămâni.
Văzând că nu este chemată conform termenilor înțelegerii, femeia a mers la sediul galeriei de artă, unde a primit tabloul cu tăieturi pe spate și o copie mai ieftină a unui alt tablou ce ilustra o vază cu flori.
O perioadă mi-a ascuns că este vândut și după mai multe luni mi-a zis că nu s-a dat la licitație și mi-a înapoi un alt tablou al aceluiași autor, cu o valoare de 20 de ori mai mică. Eu îi dădusem un tablou pictat în ulei pe pânză, mai exact o vază de flori, și mi-a dat la schimb aceeași vază de flori, dar pictată pe carton. Era de 10 ori mai ieftin și, din ce am aflat ulterior, era stilul lui să dea un fals la schimb sau o copie. Am avut o traumă atât de mare luni în șir. Mi s-a părut de noaptea minții ce poate face acest individ. Din păcate”, susține femeia.
Tânăra spune că deține probe prin care poate demonstrat înșelăciunea și că va merge la Poliție.
„Fiecare tablou are un istoric. Pe spatele lui scrie cine este proprietarul, de la cine are tabloul. În plus, tabloul cu tăieturi pe spate este o dovadă importantă. Sunt mulți oameni păcăliți și vreau să se facă dreptate pentru ca acest om să nu mai păcălească alte persoane pe viitor”, mai spune tânăra.
Potrivit unor surse din anchetă, mai multe persoane au depus plângeri pe numele lui Cristian Anghel, în care acuză că au fost înșelate.
Cristian Anghel a fost ridicat de polițiști într-un dosar deschis după ce, în decembrie anul trecut, un avocat din București a venit la Poliție și a povestit cum a fost păcălit de acesta. Avocatul le-a spus polițiștilor că, în anul 2013, a cumpărat de la casa de licitații Artmark zece tablouri semnate Grigorescu, Luchian, Petrașcu, Iser, Tonitza, Băncilă, Mutzner, Pallady și Aman.
Până în decembrie 2021, avocatul nu a mai trecut pe la galeria de artă unde erau expuse operele respective, iar Anghel îl anunțase că nu se vânduse niciuna.
Când a venit la GoldArt, după expirarea contractului, administratorul casei de licitații l-a anunțat pe proprietar că tablourile se află la Muzeul de Artă din Iași, unde ar fi fost transferate la cererea unui client care dorea să le cumpere de acolo. Mai mult, Cristian Anghel i-ar fi arătat și niște documente eliberate, în acest sens, de reprezentanții instituției de cultură.
După ce s-a asigurat că tablourile sale nu se aflau la Iași, avocatul a venit la Poliție și a depus o reclamație la Poliția Sectorului 2. Anchetatorii au demarat o amplă anchetă, iar în 11 ianuarie au descins la adresa locuinței lui Cristian Anghel și la sediul GoldArt.
În urma probelor strânse a rezultat că, în perioada decembrie 2020-iunie 2021, administratorul galeriei de artă și-ar fi însușit pentru a vinde mai multe tablouri, lăsate în custodie de către persoana vătămată.
Operele de artă au fost date în urmărire națională și internațională, prejudiciul produs fiind de peste 230.000 de euro.
„Cercetările sunt continuate, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz de încredere, fals material în înscrisuri oficiale și folosirea instrumentelor false, cu bărbatul în stare de reținere”, menționează Poliția Capitalei.