Femeile afgane nu mai pot lucra în administrația din Kabul. Primarul orașului: ”Pot să spele toaletele”
Primarul din Kabul a transmis că femeile afgane nu mai pot să lucreze în administrația orașului. Decizia survine pe fondul schimbărilor cel puțin îngrijorătoare, la nivel politic, din Afganistan.
Noul regim taliban a promis că va urma o tranziție către un altfel de societate afgană, iar femeile – înainte de toate – au încercat să protesteze împotriva unor măsuri drastice care le obligă să trăiască, de acum încolo, o viață de coșmar.
”Inițial, le-am permis tuturor femeilor să vină la serviciu, dar apoi Emiratul Islamic (n.red. – denumirea oficială regimului taliban) a decis ca ele să nu mai lucreze”, a spus Hamdullah Nohmani.
În ciuda tuturor asigurărilor date, iată că în Kabul este luată o astfel de măsură restrictivă, iar primarul Hamdullah Nohmani le spune femeilor din oraș că – dacă nu mai pot lucra în administrație -, atunci… pot spăla toaletele (acelea destinate exclusiv femeilor, unde bărbații nu pot intra) și, în general, pot practica doar meserii pe care nu le fac bărbații.
Femeile afgane vor putea studia la universitate, în anumite condiții
După ce au preluat puterea în Afganistan, talibanii au promis că vor respecta drepturile femeilor, acestea putându-și păstra locurile de muncă și având dreptul de a studia. Cu o săptămână în urmă, liderii talibani au anunțat că femeile afgane vor putea studia la universitate, dar doar dacă vor respecta anumite condiții, respectiv să poarte burka (n.red. – haină purtată de femei în unele tradiții islamice pentru a acoperi trupurile lor în locurile publice, plus acoperitoarea capului) și să învețe în clase care nu sunt mixte.
Ministerul Femeilor – fondat în 2001 după alungarea talibanilor – a fost înlocuit de noul regim taliban cu ”Ministerul Virtuților și Viciilor”, fiind vorba, în ultimă instanță, de poliția morală (spirituală) talibană.
În timpul primului regim taliban – între 1996 și 2001 -, femeile nu aveam dreptul să muncească și să învețe, nu puteau să iasă din case neînsoțite și erau obligate să își acopere întregul corp.
Citește și:
- Criza din Afganistan și ”ofensiva” diplomatică a Rusiei
- Shamima Begum, supranumită ”mireasa ISIS”, dorește a doua șansă: ”Vreau ca britanicii să mă perceapă drept un bun ce poate fi valorificat”
- Igor Dodon, după ce Maia Sandu nu l-a decorat pe ambasadorul Chinei: ”E o provocare sau îndeplineşte instrucţiuni din străinătate”
- Secretele Cazinoului din Sinaia. Tunelul prin care erau trecuți banii și amantele, sinuciderile ascunse și arginții din fântâna arteziană
- Rusia, între jocul de-a războiul cu NATO și alegerile pentru Duma de Stat