Prima pagină » Actualitate » Femeile se pot PENSIONA mai devreme chiar și cu zece ani. Ce spune noua lege a pensiilor

Femeile se pot PENSIONA mai devreme chiar și cu zece ani. Ce spune noua lege a pensiilor

Femeile se pot PENSIONA mai devreme chiar și cu zece ani. Ce spune noua lege a pensiilor
Foto cu caracter ilustrativ Sursă foto: envato

La data de 1 septembrie a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, care le permite femeilor să se pensioneze mai repede chiar și cu zece ani. Este vorba femeile care au născut și au crescut copii. Acestea pot beneficia de o reducere a vârstei de pensionare.

De precizat este că măsura poate fi combinată cu alte tipuri de reduceri, precum cele acordate pentru munca în condiții grele sau deosebite, dar nu poate depăși cumulat 11 ani.

Astfel, Legea 360/2023 care reglementează sistemul public de pensii prevede reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au îndeplinit stagiul complet de cotizare, în principiu, de 35 de ani (această cerință va fi aplicabilă femeilor începând cu anul 2030), și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau care au adoptat copii și i-au crescut vreme de cel puțin 13 ani.

Ce acte sunt necesare

De menționat este că reducerea minimă a vârstei de pensionare este de șase luni pentru un copil, iar cea maximă este de trei ani și jumătate pentru femeile care au avut și au crescut șapte sau mai mulți copii. Reducerea se mai poate cumula cu alte reduceri, dar nu se poate depăși limita maximă de 11 ani.

Reducerile vârstelor standard de pensionare acordate asiguraților sistemului public de pensii (…) pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani”, se arată în noua lege a pensiilor, conform avocatnet.ro.

Pentru a beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, dosarul de pensionare trebuie să conțină: act de identitate și de naștere, certificat de căsătorie, carnet de muncă, adeverințe, diplome de studii superioare, procură, dar și certificat de naștere al copiilor sau copie după hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviințat adopția și declarație pe proprie răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii, cel puțin pentru o perioadă de 13 ani.

CITEȘTE ȘI:

Acești pensionari din România vor primi 500 lei în PLUS, potrivit noii legi a pensiilor

Ce se SCHIMBĂ din 1 octombrie. Pensionarii rămân cu mai mulți BANI în buzunar, crește valoarea tichetului de masă, se extinde plafonarea RCA

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele