Oradea a fost martora unui fenomen meteorologic neobișnuit, cunoscut sub denumirea de „diavolul de praf”. Acest vârtej de praf se formează în condiții de temperatură ridicată, atunci când aerul cald de la sol se ridică rapid printr-o masă de aer rece, generând o coloană verticală de aer. Deși seamănă cu tornadele, diavolii de praf sunt inofensivi.
Vârtejul de praf, cunoscut sub denumirea de „diavolul de praf”,este un fenomen meteorologic extrem care a fost observat recent în diverse localități din România, inclusiv în Oradea. Aceste vârtejuri se formează atunci când aerul cald de la sol se întâlnește cu un val de aer rece. Vârtejurile de praf sunt caracterizate printr-o coloană de aer cu orientare verticală, asemănătoare tornadelor. Însă, diferența între cele două fenomene este una substanțială, vârtejurile de praf fiind în mare măsură inofensive. De obicei, ele apar în zilele cu vreme frumoasă, când aerul cald se ridică deasupra unei mase de aer rece. Fenomenul a fost văzut în apropierea Drumului Expres 16, care leagă autostrada A3 de centura orașului Oradea.
Aceste vârtejuri de praf, deși pot părea spectaculoase, nu prezintă un pericol semnificativ pentru oameni sau animale. Spre deosebire de tornade, care pot provoca distrugeri considerabile, diavolii de praf sunt de obicei de scurtă durată și nu au forța necesară pentru a provoca daune. Astfel, vârtejurile de praf sunt mai degrabă fenomene meteo rare care atrag atenția curioșilor și pasionaților de meteorologie.
Nu cu mult timp în urmă, tot Oradea a fost martora unui alt fenomen meteorologic bizar, când nori de praf roșu au apărut pe cer. Acest fenomen a fost generat de o combinație de condiții atmosferice care au dus la ridicarea particulelor de praf din sol, colorând cerul într-o nuanță neobișnuită.
Sursă: Digi 24
Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: captură Meteoplus
CITEȘTE ȘI:
Plajele din stațiunea Mamaia sunt sufocate de ALGE după furtunile devastatoare
Imagini apocaliptice în Ibiza. Mai multe IAHTURI de milioane de euro au fost răsturnate de furtună