Fenomen meteo rar pe cerul României. Cum arată și ce sunt norii mammatus. Cât de PERICULOȘI pot fi
România s-a aflat ieri sub avertizare cod portocaliu și cod galben de furtuni, ceea a dus la apariția unui fenomen meteo rar pe cerul Devei: norii mammatus.
Așadar, locuitorii din Deva au avut ocazia să fie martorii unui fenomen meteo spectaculos, luni seară. Potrivit meteorologilor, norii mammatus se formează atunci când aerul cald saturat de la înălțimi mai mari se scufundă în zona periferică a unei furtuni intense.
Aerul, aflat într-o mișcare de coborâre, apare în cele din urmă sub baza norilor sub forma unor structuri rotunjite asemănătoare unor pungi, numite mammatus. Acești nori pot fi văzuți, de obicei, după ce a trecut cea mai mare parte a unei furtuni, iar în anumite cazuri se pot întinde pe distanțe mari.
Mișcarea descendentă dă naștere acestui model celular, cu aspectu unor „pungi” create la baza norilor de ploaie, de tip cumulonimbus sau de alte tipuri. Numele mammatus provine din latină și reprezintă o trimitere la forma de sân sau uger.
Oamenii l-au imortalizat cu telefoanele și au postat imaginile pe rețelele sociale, unde sute de internauți s-au mirat de imaginile spectaculoase, desprinse, parcă, dintr-un film SF.
Sursa foto: Facebook