Fenomen periculos în București. Dependenți de droguri se aruncă în fața mașinilor, pentru a înscena un accident și a obține bani

Publicat: 18 10. 2022, 19:20

This browser does not support the video element.

Mulți șoferi din București se confruntă cu un fenomen care devine din ce în ce mai răspândit, după ce tot mai multe persoane au început să se arunce în fața mașinilor, pe trecerile pentru pietoni. Polițiștii spun că persoanele aflate la volan nu trebuie să intre în panică, ci să sune imediat la numărul de urgență 112, pentru că nu au de a face cu un accident rutier, ci cu o tentativă de șantaj.

Încă dinainte de 1990 se auzea de persoane care se aruncă pe trecerile de pietoni în fața mașinilor, după care îi constrâng pe șoferi să le dea bani.

Ulterior, această modalitate riscantă de a face rost de bani aproape că a dispărut, însă ea a revenit, în forță, anul acesta.

„Atragem atenţia conducătorilor auto să circule cu prudenţă şi să acorde o atenţie deosebită în apropierea trecerilor de pietoni, de asemenea. În situaţiile în care pietonii sau conducătorii auto sunt implicaţi în evenimente, avem rugămintea ca aceştia să apeleze de urgenţă numărul 112”, a declarat Oana Pârvan, din cadrul Brigăzii de Poliție Rutieră.

Surse din rândul anchetatorilor au explicat, pentru Gândul, că majoritatea celor care riscă să fie grav răniți și se aruncă în fața mașinilor sunt, în general, oameni săraci, majoritatea persoane fără adăpost, care încearcă, astfel, să facă rost de bani pentru droguri.

De cele mai multe ori, acești oameni se trântesc pe trecerile pentru pietoni atunci când autoturismele sunt deja oprite, apoi încep să țipe ca și cum ar fi suferit fracturi sau se agață strigând de mașina în fața căreia s-au aruncat.

În alte situații, mai complicate pentru șoferi, mașinile sunt înconjurate după așa-zisul accident de persoane aflate în apropiere, care încep să strige.

Copilul s-a aruncat în fața mașinii

Uneori, această strategie dă roade, iar șoferul, ca să scape, scoate din portofel câteva sute de lei și le dă falsei victime, după care pleacă de la fața locului cu mentalitatea evadatului.

Polițiștii susțin că cei care apelează la această strategie nu pot fi trași la răspundere cu ușurință, pentru că, practic, nu se întâmplă nimic. Nu există un accident rutier și nici cei care simulează că au fost loviți nu cer bani sau alte avantaje în mod explicit.

Unii dintre șoferii care au trăit experiențe de acest gen și le-au filmat cu camere de bord, au postat incidentele pe site-urile de socializare.

Ultimul eveniment de acest tip, înregistrat cu camera de bord, a avut loc în 13 octombrie, în București. În imagini se vede cum un copil se aruncă în fața mașinii oprite, după care începe să urle ca și cum ar fi fost prins între roțile autoturismului.

Câteva secunde mai târziu, apare și tatăl copilului, un bărbat masiv, care încearcă să se certe cu șoferul, dar renunță după ce acesta repetă de mai multe ori că are cameră de bord și a filmat totul.