După o perioadă în care România s-a confruntat temperaturi de peste 40 de grade la umbră și cod roșu de caniculă, urmează exploziile solare. Acest fenomen poate afecta sistemele de comunicații, dar și persoanele care se expun la soare.
Potrivit Elenei Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, românii ar putea avea parte de unul dintre cei mai călduroși ani, din ultima decadă.
„Cred că trebuie să luăm în considerare că tiparele de vreme extremă pot deveni tipare de vreme normală. Calculam prin media temperaturilor din perioada 1 ianuarie până în prezent și înregistrăm deja 12,2°C pe aceste șase luni și jumătate, perioada similară a celui mai cald an 2023 în țara noastră avea 10,0°C iar media climatologică 9° iată, deja, față de cel mai călduros an 2023, ne situăm cu 2,2° mai mult. Nu excludem ca 2024, așa cum arată și datele la nivel mondial, să fie, din nou, în această serie de ani consecutivi, cei mai călduroși.” a declarat specialistul ANM.
În ultima perioadă, meteorologii au avertizat asupra exploziilor solare. Acest fenomen se manifestă sub forma unei furtuni magnetice pe suprafața Soarelui, ce apare asemenea unui punct luminos, însoțit de o erupție gazoasă de suprafață
Erupțiile solare eliberează cantități mari de particule de energie înaltă și gaze fierbinți. Fenomenul poate afecta sistemul de comunicații și, desigur, sănătatea oamenilor, care se expun la razele UV.
„Trebuie să luăm în considerare expunerea la soare între orele 11:00 și 5, astfel încât să evităm aceste posibile arsuri de piele care pot apărea ca urmare a expunerii mult timp îndelungat.
Medicii nu întâmplător recomandă limitarea expunerii, mai ales a copiilor, și chiar și a persoanelor cu afecțiuni.” a subliniat Elena Mateescu.
CITEȘTE ȘI:
România, în iadul de FOC! Meteorologii ANM au extins şi prelungit codul roșu de caniculă – HARTA