Fenomenul care are loc la Marea Neagră, după 3 zile de furtuni puternice. Specialiștii explică: „Va fi tot mai influențată de ciclonul mediteranean”

Publicat: 28 12. 2024, 14:41
Actualizat: 28 12. 2024, 14:42
Fenomenul care are loc la Marea Neagră, după 3 zile de furtuni puternice / sursă foto: Envato

În ultimele zile, au existat condiții meteorologice nefavorabile la Marea Neagră. Porturile Constanța Nord, Constanța Sud-Agigea, Midia și Mangalia au fost închise din cauza vântului puternic. A fost emis un cod portocaliu. Acum, specialiștii au explicat ce fenomen are loc pe litoral, după 3 zile de furtuni puternice.

A fost înregistrată o înălțime record a valurilor din Marea Neagră. De exemplu, potrivit specialiștilor, la baliza de la Constanța s-a înregistrat un record de 7,45 metri. La baliza de la Mangalia, înălțimea valurilor a ajuns la 7,24 metri, susține responsabilul sistemului de monitorizare GeoecoMar. A mai explicat că sistemul este format din 3 balize de costă, cea de-a treia fiind amplasată în Delta Dunării (Sulina). Sistemul mai are 3 balize de larg, aflate la 160 de kilometri în largul Mării Negre.

„La baliza de la Constanța au fost 7,45 metri, iar cea de la Mangalia a avut 7,24 metri. Este un sistem format din trei balize de coastă, una la Mangalia, una la Constanța și una în Delta Dunării, la Sulina și trei balize de larg, sunt instalate la 160 km în largul mării. Acesta este un sistem, o infrastructură de cercetare care monitorizează parametrii apei”, a precizat Vlad Rădulescu – responsabil sistem de monitorizare.

Biolog: „Marea Neagră va fi tot mai influențată de ciclonul mediteranean”

De altfel, biologul Adrian Bîlbă a explicat că Marea Neagră va fi „tot mai influențată de ciclonul mediteranean”, în anii ce vor urma. De asemenea, se vor mai înregistra furtuni puternice pe litoral. A explicat și că pot exista valuri mai înalte de 7 metri, însă „nu foarte mari”.

„Furtuni puternice la Marea Neagră au mai fost și vor mai fi. O cadență un pic neașteptată după cea de anul trecut, iată o furtună din nou puternică. Valuri mari, valuri de peste 7 metri. Teoretic pot fi și mai mari, însă nu foarte mari, fiindcă e vorba de o platformă continentală în zona noastră, o câmpie inundată. În contextul schimbărilor climatice, Marea Neagră va fi tot mai influențată de ciclonul mediteranean care, iată, de câțiva ani de zile este foarte foarte prezent la noi”, a precizat biologul, arată Antena 3 CNN.

V-ar putea interesa și:

Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ