Fenomenul de la Marea Neagră care i-a uimit pe localnici și turiști, la finalul lui septembrie 2024. Ce a apărut pe Faleza Nord din Constanța
Un fenomen de la Marea Neagră a atras atenția localnicilor și turiștilor, la finalul lui septembrie 2024. Pe una dintre plajele Falezei Nord din Constanța au apărut alge roșii. Un specialist a explicat de ce aceste plante acvatice au reapărut la mal. Iată informațiile mai jos, în articol.
Toamna pot avea loc diverse fenomene la malul Mării Negre. Pe lângă schimbarea nuanței mării, în anumite zone ale litoralului (apa capătă o nuanță turcoaz), poate avea loc o „invazie” a algelor la mal. Acum, spre finalul lunii septembrie 2024, localnicii și turiștii au putut observa, în anumite zone ale litoralului românesc, un asemenea fenomen. Îndeosebi, pe una dintre plajele Falezei Nord din Constanța pot fi privite alge cu nuanțe roșiatice.
Ce fenomen a putut fi observat la Marea Neagră, la finalul lunii septembrie 2024
Marea Neagră continuă să ne uimească, în fiecare sezon. Fenomenul ar putea fi catalogat drept unul neobișnuit, însă, potrivit specialiștilor, cât se poate de normal pentru condițiile date. La momentul actual, temperatura apei ar fi cu 6-7 grade mai ridicată. De altfel, astfel de alge nu necesită multă lumină, aspect precizat de Adrian Bîlbă, doctor în științe. Aceste alge cu nuanțe roșiatice se dezvoltă la adâncimi mari.
„Este o câmpie submersă pe care nu o vedem și aruncă pe mal ceea ce îi prisosește, ce produce în acel moment. Acum sunt alge roșii. Sunt multe specii care populează fundul mării acum, apa este caldă, lumină mai puțină. Algele verzi s-au retras, iar algele roșii mai încearcă. Le convine apa caldă care oferă cele mai bune variante de dezvoltare.
Excedentul este aruncat pe mal. Este o algă ce nu are nevoie de lumină multă și trăiește la adâncimi mari. Lumina de toamnă le favorizează și proliferează. Au ieșit la suprafață pentru că este apa caldă și lumină mai puțină. Sunt algele care închid sezonul”, a precizat doctor în științe Adrian Bîlbă, potrivit Ziua de Constanța.
De asemenea, potrivit Euronews.ro, la Sulina au apărut microorganisme care au format fenomenul „sea sparkle” („strălucirea mării”). Acest fenomen ar fi luat naștere în urma a unui factor, și anume temperatura ridicată a apei mării.
Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)