O fermă de bebeluși a fost descoperită în Creta. Conform Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică și Interpol, sute de tinere din România, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Bulgaria și Georgia au fost cooptate, angajate sau obligate pentru a produce ovule sau a purta sarcini din ovule create in vitro. Prețul unui copil putea ajunge până la 120 de mii de euro.
Clienții erau cupluri care nu îndeplineau condițiile pentru fertilizare in vitro, cupluri de persoane de același sex sau bărbați singuri. Interpol nu a furnizat sumele care ajungeau la „mame”, dar este sigur că profitul, în majoritate, ajungea la „brokeri”. Cei mai mulți solicitanți proveneau din Grecia, Italia, Turcia și din Balcani. Tinerele erau ținute în cel puțin 14 case, într-un mediu închis și controlat, unde erau inseminate și nășteau.
Nouă persoane, printre care și o româncă, au fost arestate în Creta, iar alte zeci sunt date în urmărire internațională, fiind acuzate de crearea unei rețele internaționale de trafic de persoane exploatate pentru prelevare ilegală de ovule sau folosite ca mame surogat, conform presei elene. Zeci de tinere din România, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Bulgaria și Georgia au fost identificate în Creta ca fiind traficate, multe fiind însărcinate, unele chiar în ultimele săptămâni de sarcină.
Venitul întreprinderii criminale provenit din fiecare copil produs de mama surogat era între 70.000 și 100.000 de euro, ajungând în unele cazuri la 120.000 de euro, cu un profit net de cel puțin 70%. Brokerii primeau între 3.000-5.000 euro pentru fiecare mamă surogat pe care o aduceau și o taxă lunară de supraveghere până la naștere între 300-600 euro.
Autoritățile grecești au estimat că, din decembrie 2022, au fost înregistrate cel puțin 182 de cazuri de exploatare, însă din probe rezultă că rețeaua activa din 2021.
Printre cele 9 persoane arestate se află un cunoscut medic ginecolog în vârstă de 73 de ani din Chania, care coordona echipa interdisciplinară, medici, personalul clinicii, o femeie din România și două femei din Georgia. Alte două femei din Moldova sunt date în urmărire internațională, în timp ce lucrările de cercetare pentru a se stabili întinderea activităților infracționale continuă.
Gruparea avea o structură ierarhică specifică, cu activitate ilegală de lungă durată în comercializarea de ovule, fertilizarea în vitro și adopția ilegală de bebeluși.
CITEȘTE ȘI:
Două anchete în sudul Franței, pentru presupuse „vânzări de bebeluși” de către romi – presă
Percheziții la o rețea româno-israeliană de trafic de ovule, într-o clinică privată din București