Ferma de cai de la CIOLPANI a intrat “în adormire”. Cine este afaceristul Mohamed Jbara, gazda ÎNTÂLNIRII DE TAINĂ dintre Georgescu, Potra și Sechila

Publicat: 14 12. 2024, 08:00
Actualizat: 14 12. 2024, 12:24

Drumul Cailor, care duce la herghelia Jbara Horses deținută de sirianul Mohamed Jbara, în satul Lupăria din comuna ilfoveană Ciolpani, a intrat în istoricul căutării de urme lăsate de Călin Georgescu, după întâlnirea de taină avută, la o zi după anularea alegerilor prezidențiale, cu Horațiu Potra și Eugen Sechila, confirmată și de sirian.

În dosarele deschise după anularea alegerilor prezidențiale în integralitatea lor, procurorii încearcă să pună cap la cap informațiile despre fostul luptător din Legiunea Străină Eugen Sechila și Horațiu Potra, șeful mercenarilor care îl păzesc pe candidatul la prezidențiale ca pe ochii din cap și mai ceva decât conturile prin care își primesc banii din luptele congoleze.

Anchetatorii au și multitudinea indiciilor că independentul Călin Georgescu a avut o susținere masivă și neașteptată pe TikTok și alte rețele de socializare. Mai mult, serviciile secrete au avertizat în raportul CSAT că pentru candidatul independent Călin Georgescu s-a făcut o campanie cu exponenți ai mediilor extremiste de dreapta, infracționale, care promovează narative proruse, antisemite, anti-NATO și anti-UE, via Rusia.

La herghelia din Ciolpani au fost făcute recent percheziții la care a asistat și patronul sirian Mohamed Jbara. Un pic speriat, cumva iritat și surprins de turnura evenimentelor care i-au adus în poartă procurorii și polițiștii, Jbara a confirmat că acesta a avut o întâlnire la ferma lui de cai, în 7 decembrie 2024, la o zi după anularea alegerilor prezidențiale, la care au mai participat Horațiu Potra și Eugen Sechila.

Mohamed Jbara a mai declarat că Georgescu a urmat cursuri de călărie la herghelia sa de la Ciolpani, adăugând că în materialul electoral realizat la fermă, candidatul apărea călare pe un cal alb care îi aparține. „Este calul meu!”, a spus Jbara.

Echipa Gândul a ajuns la ferma de cai de la Lupăria, joi, 12 decembrie, spre prânz, după ce iureșul autorităților s-a domolit, în speranța că proprietarul nu și-a abandonat obiceiul de a se ocupa de caii în care a investit atât de mult și care i-au adus profit atât timp din lecțile de echitație și videoclipuri de campanie al cărui preț a rămas strict secret. Locul, însă, părea abandonat.

Am intrat fără să ne oprească cineva până la grajdul unde se află caii de rasă ai sirianului. Acolo era doar un îngrijitor care își vedea de treabă cu roaba și lopata, iar noi l-am reperat ușor pe Azeri, calul alb din videoclipul cu Georgescu, tatăl programului „Hrană, Apă, Energie”. Un cal frumos, curat, cuminte și plictisit de povara unor povești electorale străine de lumea necuvântătoarelor.

În afara cailor, a îngrijitorului și a unui grup dezorganizat de pisici poznașe, nimic nu mișca pe la ferma lui Jbara. Totul părea încremenit. Iar la capătul celălalt al telefonului la care era de găsit, de obicei, patronul fermei de cai până să fie călcat de autorități, nu mai răspunde nimeni.

Istoria romanțată a „Sultanului”

Nu se știe exact când a venit în România Mohamed Jbara, sirianul care a văzut lumina zilei în Alep. Informațiile despre el, culese din povești pe care le-a relatat prin diverse emisiuni de televiziune de-a lungul timpului, duc în urmă cu aproape 30 de ani.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, în 2002, Jbara a avut o firmă, M.S.G. Import Export, cu sediu în str. Lavandei nr. 2 din Sectorul 6, cu obiect de activitate “piese accesorii autovehicule”, care a fost radiată în 2010.

În 2005, Mohamed Jbara apare coacționar în firma Sariacom SRL Focșani, alături de un anume Petrache Nedelescu. Firma a fost radiată în 10 decembrie 2008.

În 2011, Mohamed Jbara a înființat firma Jbara Auto SRL, figurând cu un singur angajat, el, până ce a radiat-o în 4 martie 2020.

Lui Mohamed Jbara i se spune „Sultanul”. Și îi place. Într-o emisiune mai veche de la TVR a Iulianei Marciuc, „Destine ca-n filme”, Mohamed Jbara povestea că, în copilărie, dormea mult și bunica lui spunea că doarme ca un sultan. De acolo i se trage porecla “Sultanul”. A practicat de mic arte marțiale, are centura neagră la karate (1 DAN), stilul Shotokan și a fost de cinci ori campionul Siriei.

Jbara este un bun mecanic auto și mai are doi frați, cu aceeași meserie. Este pasionat de cai de la patru ani. Ca să pună pe picioare ferma de cai de la Ciolpani, l-a ajutat un prieten, Nelu Secheli, care, spune el, lucra la Centrul de echitație al Jandarmeriei.

Când a părăsit Siria, după ce a terminat armata, prima opțiune a lui Mohamed Jbara a fost Italia, unde a povestit că voia să rămână cu un prieten ca să câștige bani din lupte aranjate, dar s-au certat. Așa a decis să rămână în România, unde, conform propriilor relatări din emisiunea „Chefi la Cuțite”, a avut inițial „domiciliul” în Parcul IOR.

Cine l-a ajutat să devină un prosper om de afaceri, cu fermă de cai pur sânge arab, al căror preț sare de 60.000 de euro, nu se știe. Așa cum nu apare nicăieri ce profituri a încasat din activitatea firmelor pe care le-a avut și le-a radiat rând pe rând. A fost, se pare, ceea ce se poate numi “rețeta siriană de succes”, care ne amintește de ascensiunea lui Omar Hayssam și tangenta lui la mediul politic românesc.

Legăturile unora dintre sirienii „adoptați” de România cu serviciile secrete rămân învăluite în aburul misterios al legii nescrise a tăcerii sub care se învârtesc nestingheriți infiltrații și racolații ultimilor 35 de ani în sistemul concentric al intereselor ce guvernează o țară ușor accesibilă și facil de controlat.

“Pușca și cureaua lată”

În vâltoarea evenimentelor din ultima lună, Mohamed Jbara a scăpat câteva informații utile despre gruparea candidatului independent Călin Georgescu, după ce ferma i-a fost percheziționată, în dosarul lui Horațiu Potra, apoi a ales să tacă, după ce a fost identificat drept gazdă a întâlnirii de taină dintre Horațiu Potra, Eugen Sechila și Călin Georgescu, cu o zi după decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, ce trebuiau să aibă turul al doilea în 8 decembrie. (informații despre declarația dată de Jbara despre întâlnirea de la Ciolpani, AICI)

Horațiu Potra, șeful mercenarilor din Legiunea Străină s-a aflat sub control judiciar până vineri, când judecătorii de la Tribunalul Prahova au decis definitiv să îi ridice măsura. Eugen Sechila a fost ridicat când încerca să părăsească țara și a primit și el aceași măsură preventivă. Călin Georgescu nu a avut încotro și a recunoscut până la urmă că a fost și el prezent la întâlnirea de la Ciolpani, dar se spală pe mâni de orice asociere periculoasă cu “planul de destabilizare” pus la cale de propriile lui gărzi de corp.

Mai rămâne de adăugat un amănunt picant legat de melodia românească despre care Jbara i-a dezvăluit , într-un dialog de podcast, lui Adrian Enache că e preferata lui: ”Pușca și cureaua lată “.

Între timp, Poliția și Parchetul investighează rețeaua influencerilor plătiți prin firma FameUp. Și toată suflarea electoratului așteaptă deznodământul acestor acțiuni cu efect întârziat. (mai multe informații, AICI)


CITEȘTE ȘI:

Cum voiau oamenii lui POTRA și Sechila să manipuleze și să inducă teamă cu mesaje că INTERLOPII au primit arme de foc de la autorități

Percheziții la FameUp, firma care a finanțat campania #CG. Cine sunt cei șase influenceri AUDIAȚI ÎN ACESTE MOMENTE la Poliție

Horațiu Potra a scăpat și de CONTROLUL judiciar. Ce spune fostul luptător din Legiunea Străină despre întâlnirea cu Georgescu

Călin Georgescu recunoaște. A fost la ferma de la CIOLPANI, alături de POTRA