Fermierii bulgari au BLOCAT vama Negru Vodă / Se cere interzicerea importurilor de cereale din Ucraina
Fermierii bulgari protestează începând de luni, 18 septembrie, față de ridicarea restricțiilor impuse cerealelor provenite din Ucraina.
Sunt mișcări importante care au loc în zona adiacentă punctelor de trecere a frontierei Vama Veche și Negru Vodă.
Nicio mașină nu trece pe la Negru Vodă
Potrivit informațiilor transmise de autoritățile bulgare către Garda de Coastă din România, au fost impuse restricții pentru camioanele din Ucraina și Moldova.
Luni dimineață, Garda de Coasta a fost informată cu privire la faptul că, începând cu ora 10:00, sunt desfășurate acțiuni de protest ale transportatorilor de cereale bulgari în zona adiacentă PTF Vama Veche și Negru Vodă.
De la ora 12:00, autoritățile bulgare nu au mai permis intrarea în Bulgaria a tuturor mijloacelor de transport marfă prin PTF Negru Vodă.
Potrivit sursei citate, în prezent traficul autoturismelor nu este afectat, însă au apărut restricții de circulație pentru camioanele înmatriculate în Ucraina și Republica Moldova, în sensul că autoritățile bulgare nu permit în acest moment ieșirea acestora din România prin PTF Negru Vodă.
„Recomandăm atât șoferilor de autocamioane, cât și turiștilor să se informeze utilizând aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe site-ul Poliției de Frontieră –www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp”, potrivit Gărzii de Coastă.
Care este poziția României
Primul-ministru Marcel Ciolacu a declarat că a discutat în weekend cu omologul său ucrainean despre exportul de cereale, precizând că, de când Comisia Europeană a luat decizia de a nu mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu nu a fost importat în România din Ucraina.
„A fost o discuţie pe care am avut-o cu prim-ministrul Ucrainei şi cu Comisia. Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu când am avut întâlnirea cu preşedintele Comisiei. Pe aceeaşi logică a venit şi prim-ministrul Ucrainei, spunând că va trebui, totuşi, un control foarte riguros.
Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va fi, de asemenea, şi astăzi. Nu că a interzis Ciolacu sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul interdicţie la vamă… a fost un gentlemen’s agreement între mine şi premierul Ucrainei, pe care l-am respectat amândoi”, a precizat Ciolacu, la sediul central al PSD.
El a menţionat că aşteaptă de la premierul Ucrainei propunerea de licenţiere, pe care urmează să o discute.
„În cazul în care vor apărea solicitări de export către România, cu certitudine am să cer ministrului Agriculturii şi ministrului Economiei să facă un ordin comun, ca pe o perioadă de 30 de zile, până când se lămuresc lucrurile, să fie restricţia prelungită. Repet, nu există nicio solicitare şi vreau să îi asigur pe fermieri că nu va mai fi ce a fost acum un an şi ceva”, a afirmat premierul.
Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte de startul războiului cu Rusia. De anul trecut, Kievul își vinde grânele folosindu-se de infrastructura statelor vecine, mai ales cea a României (Portul Constanța). Afluxul de cereale şi oleaginoase din Ucraina a însemnat o puternică lovitură pentru producătorii autohtoni, a căror marfă a putrezit în depozite.
În primele opt luni ale anului 2023, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa.
Ce pune la cale Ucraina
Totuși, se pare că, până să vină cu propunerea de licențiere despre care vorbește Marcel Ciolacu, Kievul ar avea alte planuri.
Concret, Ucraina intenţionează să dea în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia din cauza restricţiilor pe care aceste state le-au impus pentru importurile de produse alimentare ucrainene, a declarat reprezentantul pentru Comerţ, Taras Kachka.
Iar lista s-ar putea completa și cu alte două state din regiune, România și Bulgaria, care nu sunt împăcate cu prezența grânelor ucrainene pe piețele interne.
În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat pe 15 septembrie.
Vineri, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei Europene. Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesele economiilor lor şi că deciziilor lor sunt destinate să-i protejeze pe fermieri de afluxul de produse ucrainene.
„Este important să dovedim că aceste acţiuni sunt greşite din punct de vedere legal. Şi de aceea vom începe să demarăm procedurile legale”, a declarat oficialul ucrainean.
Mai mult, el a adăugat că la Kiev se discută despre introducerea unor măsuri de retorsiune împotriva Poloniei: „Vom fi forţaţi să reacţionăm şi vom interzice importurile de fructe şi legume din Polonia”.