Trecând peste problemele pe care le au fermierii în România, sau peste revendicările acestora, puțini sunt românii care știu cât de mult costă tractoarele cu care protestatarii „defilează” în aceste zile. Sunt utilaje care ajung chiar și la 270 de mii de euro bucata, iar la Afumați, tractoarele care se găseau luni după-amiază în stradă ajung să coste aproape un milion de euro.
Fermierii români își plâng problemele în stradă și au revendicări care au intrat deja în atenția guvernanților, mai ales că au fost invitați la mai multe reprize de negocieri și de dialog.
Fără îndoială, nu este ușor să faci agricultură în România, însă, a fi fermier nu înseamnă neapărat că trebuie să dormi printre baloți sau printre căpițe de paie.
De exemplu, așa cum Gândul a dezvăluit recent, liderul de facto al fermierilor, Dănuț Andruș, se plimbă într-un BMW de toată frumusețea, iar la proteste poate fi perceput ca un ciobănaș modest, care tocmai a terminat de muls oile….
Ei bine, nici cei care protestează acum în stradă nu reprezintă chiar sectorul acela din agricultură care abia „trăiește” de pe o zi pe alta. Și o dovadă în acest sens sunt utilajele cu care fermierii defilează în prezent la Afumați.
La un calcul simplu, tractoarele de la Afumați, pe care noi le-am găsit luni după-amiază, costă aproape un milion de euro!
Acestea sunt utilajele care se găseau luni după-amiază în stradă, iar potrivit site-urilor de specialitate, acestea sunt prețurile lor. Multe dintre ele se vând second-hand:
Desigur, prețurile acestor tractoare pot varia în funcție de foarte mulți factori, însă, modele menționate fac parte din clasa de top din domeniu.
„Peste 80% din aceste tractoare sunt cumpărate la mâna a doua, din Germania, cu prețuri de acolo. Prețul lor depinde de utilizare, de fiabilitate, etc..”, ne-a precizat o sursă din piață.
Pe de altă parte, foarte puțini fermieri își permit să cumpere aceste tractoare cu banii joi, ci doar în rate.
De la începutul anului, fermierii și transportatorii protestează în mai multe regiuni din România și au o serie de revendicări și nemulțumiri.
Până în prezent, protestele au blocat mai multe drumuri, vămi, sau chiar intrările din Portul Constanța.
Citește și:
Zeci de transportatori din Craiova au continuat protestele. Ce mesaje au afișat