Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Fermierii din Ardeal au vărsat o cisternă cu lapte, în semn de protest. Care e motivul pentru care preferă să-l arunce, în loc să-l vândă

VIDEO | Fermierii din Ardeal au vărsat o cisternă cu lapte, în semn de protest. Care e motivul pentru care preferă să-l arunce, în loc să-l vândă

Fermierii din Ardeal au ieşit în stradă, miercuri, și chiar au aruncat o cisternă cu lapte, în semn de protest. În acest mod, ei speră să atragă  atenţia autorităților asupra blocajului de pe piaţă, disperaţi că nu mai au cui să vândă laptele. Crescătorii de vite sunt nemulţumiţi, pentru că firmele procesatoare de lapte nu vor mai ridica laptele de la ei, începând cu data de 1 aprilie 2023.

În acest context, ei s-au adunat în localitatea Surduc, din judeţul Sălaj, unde au stabilit să golească o cisternă care conţinea 6.500 de litri de lapte, toată cantitatea fiind strânsă în ultimele 24 de ore, potrivit Observatornews.ro.

Astfel, la ora 14:00, au vărsat tot laptele din cisternă, precizând că în momentul în care au fost refuzaţi pentru o prelungire a contractelor, firmele procesatoare le-au spus că laptele a ajuns la un preţ destul de mare la rafturi, iar cererea nu este la fel de mare.

Potrivit directorului executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „HolsteinRo”, Ionuţ Lupu, luna aceasta, fermierii vând litrul de lapte între 2,1-2,5 lei, în timp ce în supermarket preţul litrului de lapte variază între 6,9 şi 9,5 lei.

De asemenea, a mai precizat el, în România laptele este cu 30% mai scump la raft decât în Europa Centrală.

Laptele din România, adus din toată Europa. În ultimii 30 de ani, importurile au crescut cu aproape 1850%

Cândva, mare producătoare de lapte, România a ajuns pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, la acest capitol. Conform Institutului Național de Statistică (INS), țara noastră a cumpărat anul trecut lapte din aproape toată Europa.

Aducem în țară anual 220 de milioane de litri de lapte din toată Europa. De la Danemarca și Spania, până la Belgia, Franța sau Grecia, mai toate statele europene aprovizionează românii cu lapte.

Importăm cantități de 25 de ori mai mari, față de acum 30 de ani. În procente, cantitatea adusă de la alții a crescut cu 1846%, față de 1989.

De departe, cea mai mare cantitate a venit de la vecinii maghiari, cumpărând de la ei lapte în valoare de peste 65 de milioane de euro. Românii le-au făcut vânzări considerabilor chiar și polonezilor, de aproape 12 milioane de euro.

Departe nu sunt nici cehii, germanii și grecii, care ne-au vândut lapte cu generozitate. Anual, în țara noastră avem o producție de aproximativ un milion de tone de lapte.

Potrivit Eurostat, România este pe ultimul loc la producția de lapte pe cap de vacă. În același timp, consumul de lapte a crescut din 2015 până în 2020 cu aproape 10 la sută.

În acest context, anul trecut au fost importate 100 de mii de tone de lapte. Față de 1989, importurile de lapte au crescut de peste 25 ori.

Astfel, cinci țări din Uniunea Europeană se află în primele 20 de state, la nivel mondial. Germania produce 33,1 milioane de tone, ceea ce înseamnă aproximativ 400 de litri pe cap de locuitor.

Franța se află pe locul al doilea, cu 25,5 milioane de tone și o producție pe cap de locuitor de 390 de litri. Polonia este pe locul trei, cu 14,2 milioane de tone de lapte pe an.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și