Prima pagină » Actualitate » Fermierii din Dăbuleni au scăpat de faliment. Abia a doua recoltă de pepeni este la nivelul scontat

Fermierii din Dăbuleni au scăpat de faliment. Abia a doua recoltă de pepeni este la nivelul scontat

Fermierii din Dăbuleni au scăpat de faliment. Abia a doua recoltă de pepeni este la nivelul scontat

Fermierii din Dăbuleni s-au salvat de la faliment cu a doua recoltă de pepeni. Prima tranșă a fost calamitată de caniculă. Așa că anul acesta, dacă nu se mai întâmplă vreo pacoste, vom mânca pepeni până toamna târziu. Prima recoltă a verii fost compromisă în proporție de 40% de vremea toridă, dar fermierii și-au încercat norocul și a doua oară. Agricultorii de la Dăbuleni și Călărași au plantat din nou. Datorită temperaturile mai  prietenoase de la sfârșitul lunii iulie, abia din recolta a doua vom mânca adevărata lubeniță.

„Este adevărat, și noi punem cam devreme. De exemplu, prima recoltă o pun pe 24 martie și au dat gerurile, și am avut folie termică, dar tot mi le a luat gerul. Dar și calitate…acestor pepeni le face bine căldura”, spune un producător.

„Cea de-a doua recoltă este mult mai bună, în jur de 60 de tone, așa trebuia să fie și la prima, dar datorită condițiilor meteo au fost 30 de tone”, spune Lucian Cârciumaru, inginer agricol. Localitatea Călărași, alături de Dăbuleni sunt renumite în țară pentru că de aici pleacă în fiecare vară mii de tone de pepeni.

În Dăbuleni s-au cultivat, anul acesta, 750 de hectare cu pepeni verzi și 250 de hectare cu pepeni galbeni, aproape ca și în anii trecuți. Zona nisipurilor -Sadova- Bechet- Dăbuleni este o zonă deja recunoscută, pentru tradiție, cultură și calitatea pepenilor verzi, adică a lubenițelor. Brandul este notoriu, nu numai în România.

Citiți și: Lubenițele de Dăbuleni putrezesc pe tarlale, din cauza caniculei. Pepenii verzi de import rup rafturile supermarketurilor din orașe

Citește și