Prima pagină » Actualitate » Fermierii români nu găsesc TRACTORIȘTI care să lucreze pământul, deși oferă salarii de câteva mii de euro. Care e motivul și la ce soluție au apelat

Fermierii români nu găsesc TRACTORIȘTI care să lucreze pământul, deși oferă salarii de câteva mii de euro. Care e motivul și la ce soluție au apelat

Fotografie cu caracter ilustrativ

Fermierii români nu găsesc suficienți tractoriști care să lucreze pământul, chiar dacă dau salarii și de câteva mii de euro. Criza s-a acutizat după ce mulți au ieșit la pensie și nu au avut ucenici. Confruntați cu această situație, unii agricultori au început să se îndrepte spre utilaje care se descurcă singure.

De exemplu, Samson Popescu lucrează în județul Timiș 300 de hectare de pământ. Are doi tractoriști și acum, în perioada de recoltat, îi mai trebuie unul.

„Apelez, în general, la foști profesioniști, care sunt la pensie”, a spus acesta pentru Știrile Pro TV.

„Cel mai mic salariu trece cu mult peste 1.000 de euro, în mână. Care au lucrările cele mai complicate ajung undeva la 2.000 de euro”, a declarat Laurențiu Baciu, și el tot fermier.

Dar, chiar și cu astfel de salarii, fermierii nu găsesc oameni dispuși să muncească. În aceste condiții au început să apeleze la tractoarele autonome.

Acestea scanează terenul și apoi ară, mărunțesc pământul sau însămânțează fără să fie manevrate de om. Investiția este de 300.000 de euro.

„În zonele unde există problema forței de muncă, acest tractor poate să suplinească nevoile de personal”, afirmă Alexander Degianski, un alt fermier.

Conform unei companii de cercetare de piață, în România ar fi nevoie de cel puțin o mie de persoane calificate care să lucreze în agricultură.

„Avem o nevoie de un personal mult mai calificat, deoarece în ziua de astăzi nu se mai poate lucra cu utilajele care se lucra acum 30 de ani”, explică și fermierul Nicolaie Apopi.

Ca să rezolve criza de specialiști în agricultură, Ministerul Educației a aprobat anul acesta creșterea numărului de locuri în Universitățile de Științe ale Vieții.

„Avem cu 50 de locuri mai multe față de anul precedent pentru că absolvenții sunt ceruți pe piața muncii. Este nevoie de sânge proaspăt”, a precizat Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științe ale Vieții (USV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

Anual, în România sunt cultivate 10 milioane de hectare.

Fotografie cu caracter ilustrativ: Shutterstock

Recomandarea video

Mediafax
Alertă epidemiologică în România: Primul deces din cauza virusului gripal din acest sezon la o femeie din Cluj
Digi24
Administrația Trump interzice vizele de SUA pentru cinci europeni, printre care și fostul comisar Thierry Breton. Care este motivul
Cancan.ro
Plutonierul major Mirel Tulitu a murit într-un accident rutier cumplit. 3 fetițe au rămas acum orfane de tată 😢
Prosport.ro
FOTO. Mădălina Ghenea le-a tăiat răsuflarea tuturor când a apărut așa la filmări
Adevarul
Poți câștiga 30.000 de euro în șase luni dacă accepți această slujbă pe o insulă pustie din Scoția. Ce sarcini are angajatul
Mediafax
Sudul țării, sub cod galben de ninsori în Ajunul Crăciunului. În ce zone se așteaptă un strat mai consistent de zăpadă
Click
Orașul care va avea primul tren suspendat din România
Digi24
Ce au pățit două ucrainence care au încercat să treacă granița cu 60.000 de dolari ascunși în încălțăminte
Cancan.ro
După 'jihadul' din online, vine contraatacul fostei soții: 'Lupt cu oricine și-ar permite să deranjeze liniștea familiei mele'
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Brandul chinezesc ce depășește pragul de 1.000 de unități vândute în România, la câteva luni de la lansare
Descopera.ro
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – M-a pus dracu' să-mi iau păpușă gonflabilă inteligentă!
Descopera.ro
Scanările cerebrale dezvăluie un pericol ascuns în alimentele ultra-procesate