Fetița în vârstă de 5 ani din România, suspectă de hepatită misteriosă, care nu a răspuns la tratamente până acum deși au fost schimbate de mai multe ori, ar putea avea nevoie de transplant hepatic.
S-a realizat testul genetic și mama este compatibilă pentru a dona o parte din ficat copilului ei. Indicația de transplant hepatic a fost pusă de echipa medicilor de la Grigore Alexandrescu.
La ora transmiterii acestei știri se așteaptă rezultatul analizelor pentru a certifica dacă fetița are boala Wilson, afecțiune care ar putea da această insuficientă hepatică acută, susțin medicii.
Sursele medicale afirmă că boală Wilson este genetică și se poate manifesta de la 5- 6 ani, dar și la vârsta de 40 de ani. Personalul medical este în așteptarea acestui rezultat, întrucât dacă ar ieși pozitiv, și mamei fetiței i se va face această analiză.
În cazul in care ambele ar avea această boală, ar fi nevoie de alt donator.
Referitor la posibilitatea ca un virus, chiar SARS cov 2 să fi declanșat această suferință a fetiței, prof. Dr. Irinel Popescu a explicat pentru Gandul.ro:
„Exista multe virusuri hepatitice și nu toate mecanismele lor de acțiune sunt clarificate. Așa încât, nu este exclus ca și adenovirusurile (inclusiv varianta F41) să poată produce această boala. După cum nici coronavirusul nu poate fi exclus: atâta doar ca la milioanele de infecții cu coronavirus din ultimii doi ani, ar fi trebuit să apară mai devreme”, susține Irinel Popescu.
Între timp, alți doi copii din România, cu vârste de 8 luni, respectiv 10 ani, sunt și ei suspecți că au această formă de hepatită din cauze necunoscute.
La nivel mondial, s-au înregistrat până acum în jur de 200 de cazuri, primele în Marea Britanie, dar între timp au fost confirmate și în Asia, în Japonia, și pe continentul american, în Canada. Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste între o lună și 16 ani. Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.