Fetiță de 12 ani din Argentina, ucisă de provocarea „blackout challenge”, care a devenit virală pe TikTok
Milagros Soto, o fetiță în vârstă de doar 12 ani, a fost găsită moartă în locuința sa din nord-estul Argentinei, după ce a exersat provocarea devenită virală TikTok, intitulată „blackout challenge”. Ea se afla, live, cu mai mulți colegi și prieteni de la școală.
Când a venit de la serviciu, tatăl său a găsit-o în dormitor, fără suflare, având o frânghie înfășurată în jurul gâtului, scrie dailymail.co.uk.
Mătușa fetei a precizat, pentru o televiziune locală, că nepoata sa a primit, printr-un mesaj pe WhatsApp, de la unul dintre colegii de clasă, un link către provocarea de pe TikTok, cunoscută și sub numele de „provocarea de sufocare” sau „provocarea de a leșina”.
Fetița ar fi încercat de două ori să își scoată frânghia de la gât, iar la a treia încercare a eșuat, mai târziu murind sub privirile prietenilor săi. Mătușa ei crede că „cineva a încurajat-o” pe Milagros să facă această provocare fatală, dezvăluind că nepoata sa a fost ridiculizată de colegii de la școală.
„Avem o mulțime de îndoieli cu privire la tot ceea ce s-a întâmplat. Era o fată foarte inteligentă. A fost hărțuită la școală. Ne-a spus că nimeni nu o plăcea la școală pentru că se spunea că arată bine, pentru că era blondă și avea ochii albaștri. O fată foarte studioasă, toată lumea de aici o cunoștea ca fiind fata care zâmbea cu acei ochi mari”, a declarat femeia, pentru postul TV, El Trece.
Potrivit autopsiei, moartea micuței a fost cauzată de „asfixie mecanică prin spânzurare” și „nu există semne de abuz sau de intervenție a unei terțe părți”. Autoritățile au recuperat telefonul mobil al lui Soto și investighează acum dacă vreunul dintre elevii de la școală a fost implicat în provocarea mortală.
„Suntem într-o societate în care, dacă nu faci asta, nu faci parte din grup, dacă nu faci ceea ce îți spunem noi, ești lipsit de valoare”, a mai afirmat mătușa minorei.
Ce este provocarea „blackout challenge”
Provocarea virală „blackout challenge” constă în faptul că o persoană se înregistrează în timp ce își ține respirația cât mai mult timp, înainte de a leșina, iar apoi explică – într-un videoclip separat – tot ce a simțit.
Potrivit People, provocarea datează încă din 2008 și și-a făcut din nou apariția pe TikTok în 2021. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au atribuit cel puțin 80 de decese utilizatorilor de social-media care au acceptat provocarea.