Începând de luni, Baroul București debutează în cel mai amplu proiect de responsabilitate socială desfășurat în cadrul profesiei de avocat din România, „Fii Avocat în Școala Ta!”. Programul a fost inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România și are ca scop promovarea culturii legalității și a responsabilității în societate încă de pe băncile școlii. Activitățile desfășurate vor avea caracter interactiv și vor include numeroase cazuri practice pentru o cât mai bună înțelegere a conceptelor juridice.
Violența fizică, agresiunile sexuale, bullyingul, criminalitatea cibernetică sunt doar o parte din temele abordate, pornind de la situații practice, reale, în care minorii se pot regăsi, transmite Baroul București.
Conform sursei citate, Baroul București a încheiat deja acorduri de colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, precum și cu cele peste 130 de unități de învățământ implicate în proiect.
Timp de 5 săptămâni, aproximativ 280 de avocați ai Baroului București vor păși pragul unităților școlare, pentru a vorbi elevilor despre Constituția României, drepturile, libertățile, obligațiile lor, ca viitori membri ai comunității, precum și sancțiunile și riscurile pe care le pot asuma ca victime sau autori ai unor infracțiuni.
„În ce constă proiectul? Pentru o oră pe săptămână, avocatul devine profesor, ”materia” constând în dezbateri cu privire la reguli care guvernează societatea, adaptate la stilul și capacitatea copiilor de înțelegere a sistemului judiciar și facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, dar și a răspunderii lor civile și penale”, conform Baroului București.
Cursul „Fii cool fără să fii penal” de educație juridică se adresează elevilor din învățământul gimnazial și liceal, programul ce conține 5 ore de curs, fiind structurat astfel:
În timpul cursurilor, la care vor participa nume mari din avocatura bucureșteană, vor fi organizate și simulări de procese, pentru ca elevii să se familiarizeze cu sistemul judiciar românesc.
În modulele care vor fi predate sunt folosite cazuri reale din fiecare tip de infracțiuni și nu se va insista pe textele de lege sau explicații legale concepute într-un limbaj greoi, care să nu fie pe înțelesul copiilor.