„Fii cool fără să fii penal” – Cursuri de educație juridică, ținute de avocați de top, în școlile din București, începând de azi

„Fii cool fără să fii penal” - Cursuri de educație juridică, ținute de avocați de top, în școlile din București, începând de azi
Publicat: 02/05/2022, 12:49
Actualizat: 02/05/2022, 12:51

Începând de luni, Baroul București debutează în cel mai amplu proiect de responsabilitate socială desfășurat în cadrul profesiei de avocat din România, „Fii Avocat în Școala Ta!”. Programul a fost inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România și are ca scop promovarea culturii legalității și a responsabilității în societate încă de pe băncile școlii. Activitățile desfășurate vor avea caracter interactiv și vor include numeroase cazuri practice pentru o cât mai bună înțelegere a conceptelor juridice.

Violența fizică, agresiunile sexuale, bullyingul, criminalitatea cibernetică sunt doar o parte din temele abordate, pornind de la situații practice, reale, în care minorii se pot regăsi, transmite Baroul București.

Conform sursei citate, Baroul București a încheiat deja acorduri de colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, precum și cu cele peste 130 de unități de învățământ implicate în proiect.

280 de avocați vor merge în școlile din Capitală

Timp de 5 săptămâni, aproximativ 280 de avocați ai Baroului București vor păși pragul unităților școlare, pentru a vorbi elevilor despre Constituția României, drepturile, libertățile, obligațiile lor, ca viitori membri ai comunității, precum și sancțiunile și riscurile pe care le pot asuma ca victime sau autori ai unor infracțiuni.

„În ce constă proiectul? Pentru o oră pe săptămână, avocatul devine profesor, ”materia” constând în dezbateri cu privire la reguli care guvernează societatea, adaptate la stilul și capacitatea copiilor de înțelegere a sistemului judiciar și facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, dar și a răspunderii lor civile și penale”, conform Baroului București.

Cursul „Fii cool fără să fii penal” de educație juridică se adresează elevilor din învățământul gimnazial și liceal, programul ce conține 5 ore de curs, fiind structurat astfel:

  1. Infracțiuni contra vieții și integrității persoanei. Copiii vor afla că glumele sau gesturile de bravadă pot purta denumiri ca vătămarea corporală sau chiar omor, iar participanții nu mai sunt doar colegi sau prieteni, ci autori, complici sau instigatori la infracțiuni grave.
  2. Libertatea și integritatea sexuală. Adolescenții vor afla cât de ușor pot deveni victime ale infracțiunilor care țin de violarea intimității sau cum accesarea telefonului sau mesageriei unui coleg sau al unei colege este infracțiune. Apoi se trece la infracțiunile mai grave ca șantajul, violul sau bullying. Elevii sunt învățați cum se pot apăra, dar și cât de fragilă este granița spre infracțiune.
  3. Infracțiuni contra patrimoniului. Rebel sau adrenalină sunt cuvinte cheie ale perioadei prin care trec elevii aleși pentru proiect, dar ei află de la specialiști în Drept faptul că furtul din magazine, sau desenele graffiti pot fi pedepsite de legea penală și câteva minute de bravadă în fața colegilor pot avea consecințe nefaste pentru viitorul lor. Un capitol aparte va fi dedicat vârstei de la care adolescenții răspund penal pentru faptele lor și cum nu pot ”câștiga primii bani” decât respectând reguli stricte privind angajarea sau munca sezonieră.
  4. Hugs Not Drugs! Problema consumului și traficului de droguri este arzătoare în cele mai multe școli din țară. Cum poți primi ajutor dacă ești consumator, unde și cum denunți traficul care se desfășoară în școala ta, toate întrebările unui tânăr care se simte neajutorat în fața acestui fenomen vor primi răspunsuri.
  5. Hacking might be a crime! Infracțiunile informatice sunt o tentație uriașă pentru copiii noștri, iar ei trebuie să învețe unde se termină îndemânarea de a mânui calculatoarele și de unde începe încălcarea legii.

În timpul cursurilor, la care vor participa nume mari din avocatura bucureșteană, vor fi organizate și simulări de procese, pentru ca elevii să se familiarizeze cu sistemul judiciar românesc.

În modulele care vor fi predate sunt folosite cazuri reale din fiecare tip de infracțiuni și nu se va insista pe textele de lege sau explicații legale concepute într-un limbaj greoi, care să nu fie pe înțelesul copiilor.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar