Finalizarea anului școlar, în pericol? Ligia Deca, ANUNȚ despre calendarul examenelor. Reprezentant părinți: „Copiii noștri sunt lăsați în aer”
Ministrul Educaţiei îi roagă profesori – aflați de nouă zile în grevă generală, cea mai mare din ultimii 18 ani – să se întoarcă în clase de săptămâna viitoare, pentru ca anul școlar să poată fi încheiat așa cum era programat. Ligia Deca a făcut un apel către dascăli să revină la şcoală, pentru ca cei peste 300.000 de elevi să poată susţine Evaluarea Naţională, respectiv Bacalaureatul.
Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP), Iulian Cristache, a spus, pentru Gândul, că nesiguranța în ceea ce privește desfășurarea examenelor de sfârșit de an și perspectiva amânării lor îi nemulțumește și îi îngrijorează pe părinți.
Iulian Cristache a precizat că trebuie că nici mesajul președintelui Klaus Iohannis nu este unul care să ajute la stingerea acestui conflict.
Liderii sindicali din învățământ au anunțat că greva generală a profesorilor continuă și după ziua de marți, 6 iunie, când se încheie minivacanța.
„Este foarte important să ne putem întoarce în sălile de clasă, săptămâna viitoare”
Ministrul Ligia Deca a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că până acum nu a fost modificat calendarul examenelor naţionale, dar pentru ca acesta să poată fi respectat întocmai, este nevoie ca profesorii să revină la şcoală.
“Până acum, am reuşit să ţinem sub control calendarul examenelor naţionale. Nu a fost modificat calendarul probelor, am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a până pe 9 iunie.
Am prelungit, de asemenea, perioada de înscriere la examenul de bacalaureat, tot până pe 9 iunie. Asta ne-ar permite să începem în bune condiţii examenul de Bacalaureat, aşa cum era el inclus în calendarul de activităţi şcolare, pe data de 12 iunie. Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie.
Este foarte important pentru a putea să rămânem în acest calendar, să dăm predictibilitate elevilor şi să asigurăm cele mai bune condiţii de desfăşurare a examenelor, să ne putem întoarce cu toţii în sălile de clasă, săptămâna viitoare. În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta, dar asta va fi situaţia, va trebui să ne gândim la prelungiri: prelungiri de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale”, a spus minsitrul Educației.
„Ne vom lupta alături de ei ca profesorii să aibă respectul pe care îl merită”
Ligia Deca a explicat că, în acelaşi timp, poate continua dialogul pentru revendicările cadrelor didactice, asigurându-i pe profesori de sprijinul Ministerului Educației.
“Considerăm că putem avea dialogul pe alte chestiuni care vizează respectul pentru cadrele didactice în formatele pe care domnul prim-ministru le-a anunţat deja, ieri, şi anume în ceea ce priveşte legea salarizării, în contextul de negociere de la Ministerul Muncii, context în care Ministerul Educaţiei va susţine grila elaborată împreună cu federaţiile sindicale.
Ne vom lupta alături de ei ca profesorii să aibă respectul pe care îl merită şi salarizarea pe care am gândit-o împreună ca fiind una decentă şi în formatul de negociere pe contractul colectiv de muncă pe care îl avem aici, la Ministerul Educaţiei.
Multe din solicitările pe care dumnealor le au care vizează ore suplimentare, reglare a chestiunilor care ţin de software-ul de salarizare, acestea se rezolvă tehnic, prin dialog bilateral şi pot fi garantate prin aceste documente: Contractul colectiv de muncă şi Legea salarizării”, a mai transmis ministrul Educaţiei.
„Părinții se disociază, până la urmă, când este vorba de copiii lor, ceea ce este absolut normal”
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, susține că părinții sunt îngrijorați de faptul că examenele copiilor lor sunt lăsate undeva în aer, fără ca nimeni să le spună lucruri concrete cu privire la finalizarea în bune condiții a anului școlar.
Cei mai neliniștiți sunt elevii din anii terminali, în special cei care au fost deja acceptați la facultăți din străinătate, unde trebuie să prezinte diploma de bacalaureat.
„Chiar nu știu dacă se va renunța sau nu la grevă. Depinde cu cine vorbești. Dacă vorbesc cu unii dintre profesori, spun că nu, dacă vorbesc cu alții, spun că da. Vedem până marți ce se va întâmpla. Din păcate, trebuie să recunosc că nici mesajul domnului președinte nu este unul care să ajute la stingerea acestui conflict.
Pe fond, are dreptate, pentru că nu trebuie să vorbim de amânarea acestor examene, dar tonul nu a fost unul așa cum ar fi trebuit să fie. Clar, părinții nu sunt de acord, adică se disociază, până la urmă, când este vorba de copiii lor, ceea ce este absolut normal. Nici măcat nu avem un deadline, copiii ăștia îi lăsăm în aer”, a spus Iulian Cristache, pentru Gândul.
„După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?”
Președintele Klaus Iohannis a răbufnit la adresa profesorilor, care de nouă zile sunt în grevă, pentru ca majorările salariale promise și negociate de Ligia Deca să se aplice de acum, așa cum prevedea Legea educației „România educată.”
Cum îndrăznește cineva să puna în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație întreagă care dă Evaluare Națională. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?”, a afirmat președintele.
Guvernul PNL-PSD-UDMR a aprobat joi, într-o ședință convocată în mod extraordinar într-o zi liberă, prin OUG, majorările salariale etapizate pe trei ani, deși acestea fuseseră deja respinse de profesorii care sunt de nouă zile în cea mai mare grevă din ultimii 18 ani.
CITEȘTE ȘI: