Publicația Financial Times acoperă, într-un editorial, dezvăluirile privind condițiile în care au trăit persoane vârstnice și cu dizabilități din căminele, pe care le numește „horror”.
„Românii sunt zdruncinați de dezvăluiri despre căminele de îngrijire care au ținut bătrânii în condiții jalnice, nereușind să-i hrănească sau să-i îngrijească luni de zile, într-un scandal care amintește de cel cu care s-au confruntat orfelinatele din țară în anii ’90, începe articolul.
Jurnalistul Financial Times, Marton Dunai, scrie că autoritățile au controlat peste 400 case de bătrâni, unde „rezidenții au fost bătuți, forțați să muncească, li s-au refuzat medicamentele sau au fost lăsați cu suferință în camere infestate cu insecte”.
De aici, se naște comparația cu scandalul orfelinatelor, prezentat în mass-media internaționale, după Revoluție, scandal care a fost o piatră de poticnire pentru aderarea României la UE, conform autorului.
Imaginile din ceea ce mass-media românească a numit „căminele de îngrijire de groază” au determinat comparații cu scandalul infam al orfelinatelor din anii 1990, când s-a descoperit că copiii au fost închiși, neglijați și subnutriți în instituții de stat.
Expusă în anii de după căderea comunismului, situația acelor copii a devenit o piatră de poticnire pentru aderarea României la UE și a rezonat chiar și după ce țara a devenit membră în 2007.
În materialul de presă sunt subliniate cuvinte cheie din reacțiile liderilor Români, precum Klaus Iohannis, care a spus că „este o rușine națională” și cea a premierului: „Nu am milă pentru ticăloșii care au creat aceste aziluri de groază”.
Nu au fost ocoliți nici miniștrii social-democrați, Marius Budăi și Gabriela Firea. Dacă în cazul ministrul Muncii, Financial Times a ales să citeze declarația sa referitoare la demisie, despre ministrul Familiei menționează că este căsătorită cu primarul din Voluntari.
Un alt membru al guvernului aflat sub foc este ministrul Familiei, Gabriela Firea, care este căsătorită cu primarul din Voluntari, oraș în care se află două dintre centrele perchezitionate săptămâna trecută. Ea a negat orice cunoștință și responsabilitate pentru maltratarea bătrânilor.
Reamintim că Maris Budăi și-a înaintat demsia din funcția de ministru al Muncii, joi. Premierul a catalogat-o drept un gest de onoare.
Centrul de Resurse Juridice i-a cerut demisia lui Budăi, pe 10 iulie, iar ministrul a răspuns, la acea dată, că problema demisiei sale „nu contează”. . . ceea ce contează este ce vom face de acum înainte”.