Finlanda a fost atacată cibernetic în timp ce Zelenski se adresa parlamentului lor și la doar câteva ore după ce politicienii au declarat că țara va solicita aderarea la NATO
Site-urile web ale guvernului finlandez au fost piratate în același timp în care Volodimir Zelenski a ținut astăzi un discurs în fața parlamentului lor, la doar câteva ore după ce legislatorii finlandezi au lansat un nou demers pentru ca țara să adere la NATO, potrivit CNN.
Principalul site guvernamental și ministerele Apărării și Afacerilor Externe au fost lovite de atacuri cibernetice, menite să facă site-urile indisponibile pentru utilizatorii obișnuiți.
Anterior, Ministerul finlandez al Apărării a raportat o încălcare a spațiului aerian finlandez de către o aeronavă de stat rusă, un IL-96-300, timp de trei minute în largul coastei sudice a țării.
Pentru a adăuga la tensiunile tot mai mari dintre țările de frontieră, Finlanda a expulzat astăzi doi diplomați ruși și a întrerupt viza unui al treilea, în semn de protest față de invazia din Ucraina.
Breșele de securitate au fost comise în timp ce Zelenski le-a spus parlamentarilor finlandezi să impună sancțiuni de tip „cocktail Molotov” Rusiei, invocând dispozitivele incendiare popularizate de finlandezi în războiul lor împotriva Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.
El a adăugat în cadrul discursului prin video: „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este decisiv nu numai pentru viitorul țării noastre și al națiunii noastre, ci și pentru toți cei care au o graniță comună cu Rusia. La fel ca și voi acum 83 de ani, Ucraina are curajul de a se apăra’.
Cu câteva ore mai devreme, fostul premier Alexander Stubb a declarat că Finlanda este la doar câteva săptămâni distanță de depunerea unei cereri de aderare la NATO, în pofida avertismentelor Rusiei că aceasta ar asigura ‘distrugerea țării lor’.
Țara nordică, care are o graniță lungă cu Rusia și a fost invadată de Armata Roșie în Războiul de iarnă din 1939, nu a fost niciodată membră a alianței de apărare din Războiul Rece, preferând să-și organizeze propria protecție.
Dar de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie, sondajele de opinie comandate de mass-media finlandeză au arătat o răsturnare rapidă a opiniei publice, majoritatea fiind acum în favoarea aderării.
Finlanda a optat să rămână neutră încă din al Doilea Război Mondial, alegând să acționeze ca un tampon între Est și Vest atunci când Europa a fost împărțită în timpul Războiului Rece, ceea ce i-a permis o mai mare flexibilitate în politica sa externă și, în același timp, a atenuat temerile rusești privind expansiunea occidentală.