Finlanda se află la doar câteva săptămâni distanță de depunerea cererii de aderare la NATO, în pofida avertismentelor Rusiei că ar asigura ‘distrugerea țării lor’, a declarat astăzi un fost prim-ministru al țării, potrivit DailyMail.
Țara nordică, care are o graniță lungă cu Rusia și care a fost invadată de Armata Roșie în 1939, nu a fost niciodată membră a alianței de apărare din timpul Războiului Rece, preferând în schimb să își organizeze propria protecție.
Însă, de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie, sondajele de opinie comandate de mass-media finlandeză au arătat o răsturnare rapidă a opiniei publice, majoritatea fiind acum în favoarea aderării.
Finlanda a optat să rămână neutră încă din al Doilea Război Mondial, alegând să acționeze ca un tampon între Est și Vest atunci când Europa a fost împărțită în timpul Războiului Rece, ceea ce i-a permis o mai mare flexibilitate în politica sa externă și, în același timp, a atenuat temerile rusești privind expansiunea occidentală.
Alexander Stubb, care a condus guvernul finlandez în 2014 și 2015, a declarat că țara ar putea decide să se alăture alianței militare încă din luna mai.
El a declarat: „La începutul războiului am spus că agresiunea lui Putin va determina Finlanda și Suedia să solicite aderarea la NATO.
„Am spus că nu este o chestiune de zile sau săptămâni, ci de luni. Este timpul să ne revizuim: Finlanda va depune cererea în câteva săptămâni, cel târziu în luna mai. Suedia va depune, probabil în același timp”.
Deputatul rus Vladimir Dzhabarov a declarat săptămâna aceasta că este puțin probabil ca „finlandezii înșiși să semneze o carte pentru distrugerea țării lor”, amenințând cu o repetare a invaziei din Ucraina, care a fost declanșată în parte de dorința de a adera la NATO.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a adăugat ieri că dacă Finlanda și Suedia se vor alătura NATO, atunci Rusia va trebui să „reechilibreze situația” cu propriile măsuri, într-un alt avertisment subtil mascat.