Mii de civili finlandezi s-au înscris în diferite grupuri de instruire militară, după izbucnirea războiului din Ucraina, şi susţin că sunt pregătiţi să-şi apere ţara. De la izbucnirea războiului în Europa, mii de finlandezi s-au înscris la asociaţii de instruire pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile militare sau pentru a învăţa altele noi, cum ar fi primul ajutor.
Creşterea a fost alimentată de anxietatea legată de apropierea geografică a Finlandei de Rusia. Pentru prima dată în istoria ţării lor, majoritatea finlandezilor sunt în favoarea aderării la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, o alianţă defensivă, arată USA Today. Finlanda este una dintre puţinele ţări din UE cu serviciu militar obligatoriu, iar acest lucru se explică prin frontiera comună cu Rusia şi experienţelor istorice militare cu această ţară, notează Adevărul.
Odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, oficialii finlandezi participă, tot mai frecvent, la întâlniri cu liderii europeni, iar politicienii ţării ar putea începe procesul de aderare la NATO până în vară. Asta în ciuda ameninţărilor venite de la Kremlin.
„Nu am lăsat niciodată garda jos, după încheierea Războiului Rece, aşa cum au făcut multe ţări europene”, spune Janne Kuusela, director general al Ministerului finlandez al Apărării.
„În acest sens, suntem bine plasaţi să ne apărăm dacă va fi nevoie în viitor”, adaugă el.
Chiar dacă nu există o ameninţare directă asupra Finlandei, civilii se antrenează. Conform sursei citate, din cei 900.000 de finlandezi care au trecut prin instrucţie militară, 280.000 s-au antrenat să se mobilizeze în rezerva ţării pe timp de război.
Este „foarte probabil” ca Finlanda să adere la NATO după invazia rusă din Ucraina, a declarat ministrul finlandez pentru Afaceri Europene și Guvernanță Corporativă, Tytti Tuppurainen, într-un interviu video pentru Sky News.
Tuppurainen a spus că „există o majoritate uriașă” în sprijinul unei aderări la NATO, dar „trebuie să discutăm această chestiune în detaliu în parlamentul nostru”.
„Deci, în acest moment, pot spune că este foarte probabil, dar decizia nu este încă luată”, a spus ea. „Dar, bineînțeles, acțiunea Rusiei, războiul brutal din Ucraina, acesta este un semnal de alarmă pentru noi toți”, a adăugat ea, potrivit CNN.
Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a avertizat NATO că, dacă Suedia și Finlanda se vor alătura alianței militare conduse de SUA, atunci Rusia va desfășura arme nucleare și rachete hipersonice într-o exclavă din inima Europei.
Finlanda, care împarte o graniță de 1.300 km cu Rusia, și Suedia iau în considerare posibilitatea de a se alătura alianței NATO. Finlanda va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni, a declarat miercuri premierul Sanna Marin.