Prima pagină » Actualitate » Firme ÎNȘELATE cu proiecte europene. Cum s-a întâmplat totul

Firme ÎNȘELATE cu proiecte europene. Cum s-a întâmplat totul

Interesul pentru fonduri europene este atât de mare încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune. În spatele lor există, din păcate, și firme care încasează bani mulți fără să întocmească documentația necesară. Inspectorul Pro a descoperit un astfel de caz și a alertat autoritățile, iar în urma reportajului o parte dintre cei păgubiți și-au recuperat pierderile.

Două femei, mama și fiică, au pus pe picioare o afacere prin care oferă consultanță pentru atragerea fondurilor europene. Au încasat avansuri de mii de euro, de la patronii unor firme mici și mijlocii din întreaga țară, promițându-le bani de la Bruxelles. Oamenii cu care s-a discutat au spus că niciun proiect nu a fost depus. Vorbim de o benzinărie, ambarcațiuni care transportă cereale pe Dunăre, un atelier textil, cabinet de contabilitate, dar și firme de curierat.

„În ianuarie-februarie am început să ne dăm seama că e țeapă.”

Afacerea ar fi început acum doi ani, când Patricia și Elena Potra din Cluj Napoca ar fi racolat fermieri din zona Clujului. Doamna din imagine este din comuna Frata și povestește cum fiul ei ar fi fost convins de Elena Potra, funcționar public la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură să plătească un proiect.

Ar fi încercat să atragă clienți chiar în timpul serviciului

Firma de consultanță este înregistrată cu numele de Potra Romconsulting Services SRL, așa cum rezultă din datele de la Registrul Comerțului. Patricia Potra, în vârstă de 24 de ani apare ca asociat unic și administrator. Compania a înregsitrat anul trecut un profit net de 60.000 de euro. Clienții spun că Elena Potra era garantul afacerii fiicei ei.

Oamenii susțin că Elena Potra, în calitate de referend la Apia Cluj, ar fi încercat să atragă clienți chiar în timpul serviciului. Obligația referndului este să meargă în control la ferme. Agricultorii afirmă că pe parcursul verificărilor din teren, angajata statului și-ar fi folosit funcția pentru interes propriu, încercând să convingă mai mulți fermieri să își facă proiecte prin firma fiicei sale. Peste 30 de personae care au astfel de situații s-au constituit într-un grup pe Whatasapp și au început să își exprime nemulțumirile. Unii ar fi dat ca avans chiar și 25.000 de lei. Tensiunea dintre ei și Patricia Potra a crescut în intensitate, după ce oamenii au realizat că nu ar exista proiectele promise, desi Patricia Potra a susținut mereu contrariul.

Efectul acestui reportaj a fost acela că o parte dintre cei care s-au considerat păgubiți au primit înapoi sumele date ca avans. Două ancehete penale își urmează însă cursul.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și