Fitch a trimis Euroins România în categoria „JUNK”

Publicat: 29 03. 2023, 13:11
Fitch a trimis Euroins România în categoria „junk” / Sursa FOTO: wikimedia.org

Agenția Fitch a decis să trimită divizia din România a companiei Euroins la categoria „junk”, ceea ce înseamnă „nerecomandat pentru investiții.”

Ratingul de soliditate financiară (IFS) al Euroins România a fost revizuit în scădere, de la „B+” la „CC” (foarte vulnerabil).

Totodată, Fitch anunță că a plasat sub supraveghere în evoluţie (RWE) ratingul Euroins România.

Ce a mai decis Fitch

De asemenea, agenţia a plasat sub supraveghere, cu implicaţii negative (RWN), restul ratingurilor Euroins Insurance Group (EIG), Insurance Company Euroins AD (Euroins Bulgaria) şi Insurance Company EIG Re AD (EIG Re).

Decizia vine după ce, la 17 martie, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

Agenţia Fitch menţionează că decizia ASF reflectă opinia instituţiei că fondurile de capital Solvency II ale Euroins România vor scădea cu 2,17 miliarde de lei (aproximativ 441 milioane de euro) sub cerinţa de capital Solvency II şi cu 1,75 miliarde de lei (aproximativ 355 milioane de euro) sub cerinţele minime de capital. În opinia Fitch, aceste acţiuni au sporit probabilitatea ca Euroins România să nu-şi poată îndeplini obligaţiile.

Deficitul de capitalizare este determinat în principal de nerecunoaşterea de către ASF a unui contract de reasigurare în cadrul grupului, încheiat între Euroins România şi EIG Re.

ASF a numit Fondul de Garantare a Asiguraţilor ca administrator interimar al Euroins România. Aceasta înseamnă că Euroins România nu mai este sub controlul proprietarului EIG. În consecinţă, Fitch a revizuit în scădere importanţa strategică a Euroins România pentru EIG la „importanţă limitată” de la „importanţă de bază”, astfel încât ratingul Euroins România nu mai este legat de cel al EIG RE şi Euroins Bulgaria.

Plasarea ratingului Euroins România sub supraveghere în evoluţie este determinată de incertitudinile substanţiale privind soarta companiei şi probabilităţile relative. Deşi un faliment ar putea apărea, alte scenarii pe care nu le putem exclude sunt restabilirea licenţei sau o lichidare ordonată.

Eurohold acuză „o preluare ostilă a activelor”

La rândul ei, conducerea Eurohold susţine că decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară privind Euroins reprezintă „o preluare ostilă a activelor filialei din România” şi anunţă că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.

„BERD, care este acţionar al companiei noastre, este de partea noastră. Îi vom acţiona în instanţă pentru o investiţie eşuată de zeci, dacă nu sute de milioane de euro, dacă nu înapoiază licenţa”, a afirmat preşedintele Consiliului de Supraveghere al grupului Eurohold, Asen Christov. El a explicat că decizia autorităţii de reglementare din România va reprezenta cea mai mare pagubă reputaţională a companiei holding, iar în următoarele 2-3 luni „va fi mai dificil pentru noi să mergem pe piaţa datoriilor, deşi acest lucru nu va fi necesar”. El a adăugat că nu există plăţi considerabile ale companiilor grupului scadente până la finalul anului.

Anterior, Comisia de Supervizare Financiară din Bulgaria anunţase că retragerea autorizaţiei de funcţionare a Euroins România nu va afecta clienţii din Bulgaria ai Euroins Insurance Group.