Ahmad Massoud, liderul de rezistență din ultima provincie care nu a căzut în mâinile talibanilor, a promis că va lupta pentru libertatea țării, întrucât cetatea sa montană este fortificată împotriva unui eventual atac.
Ahmad Massoud, fiul legendarului comandant al rezistenței afgane Ahmad Shah Massoud, s-a retras în valea sa natală Panjshir, la nord de Kabul, împreună cu fostul vicepreședinte Amrullah Saleh.
Într-o opinie pe care a scris-o pentru Washington Post pe 18 august, liderul rezistenței în vârstă de 32 de ani a scris:
„Scriu astăzi din Valea Panjshir, gata să urmez pașii tatălui meu, cu luptători de mujaheddin care sunt pregătiți să lupte Avem depozite de muniție și arme pe care le-am strâns cu răbdare încă de pe vremea tatălui meu, pentru că știam că s-ar putea să vină această zi”.
Liderul mișcării de rezistență din Afganistan împotriva talibanilor s-a angajat să nu se predea niciodată, dar este deschis negocierilor cu aceștia, potrivit unui interviu publicat de Paris Match miercuri.
Ahmad Massoud, al cărui tată a fost unul dintre cei mai renumiți șefi de război din Afganistan, a obținut diploma în Studii de război la King’s College din Londra în 2015.
„Aș prefera să mor decât să mă predez”, i-a spus Massoud filozofului francez Bernard-Henri Levy în primul său interviu de când talibanii au preluat Kabul. „Sunt fiul lui Ahmad Shah Massoud. Predarea nu este un cuvânt în vocabularul meu.”
Discuțiile despre o înțelegere între liderul rezistenței și talibani au apărut săptămâna aceasta, pe fondul îndoielilor că trupele sale din Valea Panjshir pot rezista unui atac al talibanilor sau unui asediu lung.
Cu toate acestea, valea este o fortăreață naturală care i-a ajutat pe apărătorii săi să sfideze șansele dinainte.
Massoud a susținut că „mii” de bărbați s-au alăturat frontului său național de rezistență din valea Panjshir, care nu a fost niciodată capturat de invadarea forțelor sovietice în 1979 sau de talibani în prima lor perioadă la putere din 1996-2001.
El și-a reînnoit apelul pentru sprijin din partea liderilor străini, inclusiv a președintelui francez Emmanuel Macron, și și-a exprimat amărăciunea că li s-au refuzat armele cu puțin înainte de căderea Kabul la începutul acestei luni.
“Nu voi accepta niciodată o pace impusă, al cărei singur merit ar fi să aducă stabilitatea”, a reiterat el.
“Nu pot să uit de altfel eroarea istorică a acelora care, în urmă cu doar opt zile, la Kabul, le ceream arme. Ei mi le-au refuzat. Şi aceste arme, această artilerie, aceste elicoptere, aceste tancuri de fabricaţie americană sunt în prezent în mâinile talibanilor”, şi-a exprimat regretul Massoud.
Massoud a adăugat că este deschis să vorbească cu talibanii și a prezentat schițele unui posibil acord.
„Putem vorbi. În toate războaiele, există discuții. Și tatăl meu a vorbit întotdeauna cu dușmanii săi”, a spus el.
„Să ne imaginăm că talibanii au fost de acord să respecte drepturile femeilor, ale minorităților, democrația, principiile unei societăți deschise”, a adăugat el. „De ce să nu încercăm să explicăm că aceste principii ar aduce beneficii tuturor afganilor, inclusiv a acestora?”
Ahmad Massoud, împreună cu câteva sute de luptători bine echipați, piloți și Amrullah Salehl – fostul vicepreședinte al Afganistanului, care a revendicat președinția afgană după ce Ashraf Ghani a fugit pe 15 august – formează Frontul Național de Rezistență al Afganistanului (NRF), pe care Massoud l-a fondat și încă îi împiedică pe talibani să nu ia ultimul bastion al țării.
Insurgenţii care au cucerit Kabulul în 15 august controlează aproape toată ţara, doar o zonă a rezistenţei s-a format în Valea Panshir, în jurul FNR condus de Ahmad Massoud şi Amrullah Saleh, vicepreşedinte al fostei guvernări.
Talibanii afirmaseră luni că ar fi încercuit Panjshir, dar că ar prefera negocierea.
În cei cinci ani când talibanii s-au aflat la putere în Afganistan, între 1996 şi 2001, Panjshir a fost unul dintre rarele teritorii pe care talibanii nu l-au controlat.
Tatăl lui Massoud, un francofil cu legături strânse cu Parisul și Occidentul, a fost poreclit „Leul din Panjshir” pentru rolul său în lupta împotriva ocupației sovietice a Afganistanului în anii 1980 și a regimului taliban în anii 1990.
El a fost asasinat de Al-Qaida cu două zile înainte de atacurile din 11 septembrie 2001.