Vlad Mănescu, fiul lui Rareș Mănescu, fostul șef de campanie al lui Mircea Geoană, a vândut o companie de consultanță Lisei Schmidt, fostă colaboratoare a oligarhului rus Moshe Kantor, sancționat internațional.
După ce o investigație internațională a demonstrat că Rareș Mănescu, fostul coordonator al campaniei lui Mircea Geoană, este partener de afaceri cu oligarhul pro-Kremlin Aleksei Kozlov, jurnaliștii OCCRP arată că fiul lui Mănescu, Vlad Mănescu a vândut o companie de consultanță unei foste colaboratoare a oligarhului rus Moshe Kantor.
În martie-aprilie 2024, pe când Rareș Mănescu se ocupa de campania prezidențială a lui Mircea Geoană, deși acesta era încă secretar-adjunct al NATO, Vlad Mănescu firma de consultanță, la care era co-proprietar, a fost achiziționată de Lisa Schimdt (Benoliel de Carvalho Wahnon Martins – Schmidt Elizaveta – numele integral, n.red.) și soțul acesteia.
Contractul de vânzare a acțiunilor firmei lui Vlad Mănescu a fost semnat la finalul lui martie și înregistrat la Registrul Comerțului în prima parte a lunii aprilie arată OCCRP și Context.ro.
Lisa Schmidt are studii în marketing și a lucrat în sistemul bancar, în Elveția și Marea Britanie. Aceasta a început să colaboreze cu gigantul Acron, unul dintre cei mai mari producători de fertilizanți din Federația Rusă, fondat de oligarhul rus Moshe Kantor.
Mai mult, Schmidt a fost membră a boardului director al filialei elvețiene Acron până în 2022. Potrivit profilul public de LinkedIn, Lisa Schmidt se prezintă ca director financiar al companiei lui Kantor.
Aceasta spune, însă că a rupt legătura cu Acron în 2022.
Afaceristul rus Moshe Kantor a fost inclus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, în aprilie 2022. Potrivit UE, oligarhul are o relație apropiată cu Vladimir Putin, față de care și-a exprimat public sprijinul, ceea ce i-ar fi permis să ajungă la o avere estimată de Forbes la peste 9 miliarde de dolari.
În acest context, Uniunea Europeană a solicitat înghețarea bunurilor lui Moshe Kantor și i s-a interzis să călătorească pe teritoriul UE. Măsurile au fost contestate de oligarh și chiar premierul Ungariei, Viktor Orban, a încercat să obțină ridicarea sancțiunilor, ambele tentative fără succes.
O investigație publicată de Dossier Center la începutul anului a dezvăluit că, deși neagă Moshe Kantor neagă afilierea cu regimul lui Putin, afaceristul a fost zeci de ani partener de afaceri cu Yuriy Zubakov, fost director al Serviciului Secret Extern și secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.
Totodată, soțul Lisei Schmidt, Nuno Wahnon Martins (Benoliel de Carvalho Wahnon Martins Nuno Miguel – numele integral, n.red.), a fost directorul pentru afaceri europene al European Jewish Congress (EJC), organizație condusă la acel moment de Moshe Kantor, care are cetățenie triplă: britanică, rusească și israeliană.
În 2007 și 2016, Vladimir Putin s-a întâlnit cu Moshe Kantor, pentru a discuta, printre altele, “creșterea antisemitismului” în Europa, temă folosită ca pretext pentru agresiunea împotriva Ucrainei.
După ce Moshe Kantor a fost inclus pe lista de sancțiuni a Marii Britanii, afaceristul a demisionat de la conducerea EJC. A rămas însă în conducerea unui alt ONG, înregistrat în Marea Britanie, World Holocaust Forum Foundation, lucru care i-a atras interdicția permanentă de a ocupa o funcție în conducerea unei organizații caritabile britanice.
În mod surprinzător, oligarhul Moshe Kantor avea legături în Români în cadrul celor mai înalte cercuri politice, înainte de impunerea sancțiunilor. În 2014, președintele Traian Băsescu l-a decorat pe afaceristul rus pentru promovarea comunității evreiești. De asemenea, potrivit presei din România, fostul lider PSD Liviu Dragnea ar fi solicitat donații de la oligarhul Kantor.
Lisa Schmidt a declarat pentru Context.ro că e prietena familiei Mănescu și că firma de consultanță din România nu are activitate. Aceasta susține că a părăsit compania Acron în 2022.
Aceasta a confirmat că l-a întâlnit pe Kozlov o singură dată și susține că fotografia, de pe social-media, de la întâlnirea lor, ar fi fost publicată fără acceptul ei. Aceasta susține că nu avea cunoștință despre legăturile cu campania lui Geoană și nici de afacerile lui Kozlov.
„În afara faptului că sunt prietenă cu familia Mănescu și am luat firma de consultanță Oracle, care nu are încă nicio activitate, nu am cunoștință de nicio campanie politică a domnului Geoană și nici nu știu cine este. Mai mult, nu am cunoștință de afacerile familiei Mănescu cu domnul Kozlov. Orice imagine cu dl Kozlov în social media a fost încărcată fără consimțământul meu, deoarece nu-mi împărtășesc viața privată în social media. În plus, nu am cunoștință de nicio activitate a dlui Kozlov, deoarece am văzut această persoană o dată în viață…
În plus, mi-am încheiat relația profesională cu Acron în 2022. Nu am nicio legătură sau contact cu nimeni de la această companie și a mă implica cu această companie pentru orice activitate din 2022 pur și simplu nu este corect. Nu am expus niciodată opinii politice cu privire la Ucraina și nu sunt implicată în nicio mișcare politică referitoare la această problemă.
Acestea sunt fapte publice și, după cum am spus, în cazul în care orice comentariu despre persoana mea cu informații incorecte se va confrunta cu consecințe juridice”.
FOTO: Facebook/ captura