VIDEO | Alexandru Pițurcă și Gabriel Țuțu, plasați sub control judiciar/ DNA va contesta decizia Tribunalului și va cere arestarea lor preventivă / Trei foști miniștri vor fi audiați în acest dosar (SURSE)
Alexandru Pițurcă și Gabriel Țuțu au fost plasați sub control judiciar, după ce judecătorii de la Tribunalul București a decis respingerea cererii DNA de arestare preventivă a celor doi. Procurorii anticorupție vor contesta sentința Tribunalului Capitalei și Curtea de Apel București va decide dacă șeful ROMARM și fiul lui Victor Pițurcă vor ajunge în spatele gratiilor. Între timp, surse judiciare au spus pentru GÂNDUL că trei foști miniștri vor fi chemați la audieri în acest dosar.
UPDATE 14:00 – DNA va cere unei instanțe superioare arestarea lui Gabriel Țuțu și a lui Alex Pițurcă
Direcția Națională Anticorupție (DNA) va contesta decizia judecătorilor de la Tribunalul București și va cere arestarea lui Alex Pițurcă și a lui Gabriel Țuțu.
Surse judiciare au spus, pentru GÂNDUL, că trei foști miniștri vor fi chemași la audieri în acest dosar
De asemenea, în fața organelor de cercetare penală va fi chemat și șeful Direcției Medicale din MApN.
UPDATE 07.00 – Judecătorul a respins propunerea de arestare preventivă în cazul lui Alexandru Pițurcă. Fiul lui Victor Pițurcă a fost eliberat miercuri, în jurul orei 03.00 dimineața, fiind plasat sub control judiciar. Aceeași măsură de control judiciar a fost luată și în cazul directorului Romarm, Gabriel Țuțu. Marți noaptea, Pițurcă junior a declarat că se așteaptă să fie eliberat. Decizia poate fi contestată de procurorii anticorupție.
La ieșirea de la tribunal, Alexandru Pițurcă a declarat că se aștepta la o astfel de decizie din partea instanței. Avocații inculpaților au explicat că judecătorul a respins propunerea DNA de arestare preventivă, înlocuind-o cu una mai blândă, cea a controlului judiciar.
Știrea inițială. Apar noi informații din dosarul în care este implicată familia Pițurcă. Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecționer al echipei naționale de fotbal a României, a fost reținut de procurorii DNA pentru 24 de ore.
UPDATE 23: 40 -Alexandru Pițurcă a cerut să meargă la toaletă și, sub escorta polițiștilor, a fost scos din boxa acuzaților. A părăsit sala de judecată numai după ce a primit aprobarea președintelui de complet.
În altă ordine de idei, Gândul este în măsură să vă ofere o informație „bombă”: judecătorul care va decide asupra cererii DNA de arestare preventină pentru inculpații Alexandru Pițurcă și Gabriel Țuțu este Andi Malaliu, unul dintre cei mai intransigenți magistrați din țară! El l-a condamnat în trecut, într-un dosar, pe Sorin Ovidiu Vântu, printre alții.
UPDATE 22: 20 – Avocații au studiat referatul cu propunerea de arestare preventivă. Procurorul DNA și-a susținut în fața judecătorului acuzațiile aduse.
Din informațiile obținute de Gândul, Alexandru Pițurcă a refuzat să dea declarații în fața judecătorului, uzând de dreptul la tăcere.
În aceste momente, este audiat Gabriel Țuțu, directorul CN Romarm SA.
Altfel, Cristina Ich, fosta soție a lui Alex Pițurcă, este prezentă la Tribunalul București și așteaptă verdictul magistraților în privința cererii DNA.
UPDATE 21:30 – Fiul lui Victor Pițurcă, Alexandru, a fost adus deja la Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă. Piți Jr. este în boxa acuzaților! În sală a apărut și Gabriel Țuțu, care se află în libertate. Dezbaterile încă nu au început, se așteaptă ca polițiștii să aducă de la arest cartea de identitate a lui Alexandru Pițurcă.
Magistrații vor analiza cererea procurorilor anticorupție de plasare în arest preventiv pentru 30 de zile a lui Alexandru Pițurcă, acesta fiind acuzat de cumpărare de influență.
Cu toate că mandatul de reținere pentru 24 de ore emis pe numele lui Alexandru Pițurcă expira miercuri după-amiază, procurorul DNA care se ocupă de acest caz a decis să urgenteze lucrurile și a mers la T.B. cu fiul fostului selecționer chiar din această seară.
Din informațiile obținute de Gândul, aceeași cerere de arestare preventivă a fost făcută de DNA și pentru Gabriel Țuțu, directorul CN Romarm SA.
GÂNDUL este în măsură să vă prezinte detalii incendiare care ies din ordonanța de reținere dispusă de Direcția Națională Anticorupție.
Nume grele sunt vehiculate în acest dosar, iar surprizele pot continua în zilele următoare.
Alex Pițurcă, acuzat de cumpărare de influență
În dosarul măștilor neconforme vândute spitalelor MApN în perioada pandemiei Covid-19, Victor Pițurcă a fost reținut luni, 30 ianuarie, pentru 24 de ore. Mai departe, fostul selecționer va fi cercetat sub control judiciar.
Tot azi, s-a emis un mandat de reținere pentru 24 de ore și pe numele lui Alex Pițurcă. Fiul fostului selecționer este acuzat de cumpărare de influență, după cum reiese din ordonanța DNA.
„În cauză există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit infracțiunea de cumpărare de influență”, faptă prevăzută de art. 292, alin. 1 C.P., raportată la art. 6 din Legea nr. 78/2000.
La audieri, în prezența avocaților săi, Constantin Matei și Silvia Uscov, lui Alex Pițurcă i s-a adus la cunoștință faptul că s-a dispus „extinderea acțiunii penale față de el pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență (…), constând în aceea că, în data de 10.04.2020, cunoscând funcția deținută de Țuțu Gabriel în cadrul CN Romarm SA, a acceptat, în mod direct, pretinderea formulată de acesta, respectiv:
- să finanțeze din fonduri proprii achiziția materialelor de protecție împotriva Covid-19 importate din China;
- să cedeze o cotă de 40% din profitul rezultat în urma vânzării produselor către MApN;
- să accepte introducerea în acest circuit comercial a lui Hudea Andrei Alexandru, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare de produse de protecție împotriva Covid-19 și să efectueze plata (prin SC Interarms Impex SRL) către acesta a unor sume de bani din cota de profit rezultată, sub aparența unui contract de consultanță, pentru ca Țuțu Gabriel să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari din cadrul MApN (UM 02464, Direcția Medicală, Centrul Național Militar de Comandă, Secția legături cu forțele armate străine) pentru ca aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu contractul de furnizare nr A1775/21.04.2020, astfel încât contractul să se desfășoare fără probleme (finanțare, asigurare transport marfă în România, încredințare directă și fără proceduri publice a contractului de furnizare, recepție produse și achitare contravaloare facturi), profitul realizat fiind repartizat ulterior, conform înțelegerii prealabile, prin interpunerea formală și nesusținută de activități auxiliare aferente contractului menționat, a lui Hudea Andrei Alexandru, prin intermediul căruia i-a dat lui Țuțu Gabriel suma de 50.000 lei”.
Ultimele informații din acest dosar arată că procurorii Direcției Naționale Anticorupție vor cere judecătorilor de la Tribunalul București arestarea preventivă a șefului ROMARM, Gabriel Țuțu, și a fiului lui Victor Pițurcă, Alexandru Pițurcă.