Prima pagină » Actualitate » Florian Coldea a mers la o secție de poliție pentru controlul judiciar: Am totală ÎNCREDERE în justiţie / O să transmit un punct de vedere corect

Florian Coldea a mers la o secție de poliție pentru controlul judiciar: Am totală ÎNCREDERE în justiţie / O să transmit un punct de vedere corect

Florian Coldea a mers la o secție de poliție pentru controlul judiciar: Am totală ÎNCREDERE în justiţie / O să transmit un punct de vedere corect
Generalul Florian Coldea a ajuns la DNA

Generalul în rezervă Florian Coldea, fost șef al SRI,  care a fost pus sub control judiciar în dosarul în care mai sunt suspecți generalul SRI în rezervă Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă, a mers luni la o secție de poliție.

Coldea a fost aşteptat, luni, de jurnalişti la sediul Poliţiei unde avea obligaţia să se prezinte în timpul controlului judiciar, el fiind întrebat când va da explicaţii.

El a replicat că va da aceste explicaţii în faţa justiţiei.

„Am totală încredere în justiţie”, a afirmat el, citat de News.ro.

La insistenţele jurnaliştilor, el a replicat: „Nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei. (…) Respect poziţia presei de a se interesa despre acest subiect de interes public, dar pentru moment vă rog să mă înţelegeţi, aşa cum este firesc. (…) Justiţia o fac alte instituţii… Nu este momentul, sunt audieri, este faza urmăririi penale. Vă asigur, aşa cum am promis de fiecare dată, că o să vă transmit un punct de vedere corect, coerent, după ce ne lămurim despre ce este vorba”, a spus Coldea.

Generalii (r) Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, și Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice din SRI, avocatul Doru Trăilă și Dan Tocaci sunt cercetați, sub control judiciar, după ce omul de afaceri Cătălin Hideg i-a denunțat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru trafic de influență și spălare de bani, punându-le la dispoziție și înregistrările discuțiilor cu aceștia. Afaceristul le-a dat sute de mii de euro pentru a-l ajuta să scape de dosarul pe care i l-a făcut Parchetul European.

În denunț, Cătălin Hideg spune că a ajuns să se întâlnească cu Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăila, ”echipa” prezentată ca fiind salvatoarea sa, prin Dan Tocaci.

Toate discuțiile despre posibilitatea de a scăpa de controlul judiciar impus în dosarul fraudei cu fonduri europene în care sunt vizați Cătălin Hideg și firma lui Sanimed International Impex SRL au început, potrivit procurorilor DNA, în martie 2023 și au continuat până în aprilie 2024, când omul de afaceri i-a denunțat pentru fapte de corupție.

În toată această perioadă, susțin procurorii DNA, Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă au acționat ca membri ai unei echipe care ”pretindea că poate influența actul de justiție și chiar să îl controleze”, potrivit ordonanței de punere sub control judiciar a celor patru inculpați, din 22 mai 2024.

”Echipa” a început să opereze din 2019, când a fost încheiat un contract de consultanță între SCP „Doru Trăilă și Asociații” și SC Wise 3 Line Consulting SRL (fostă Intell Cube Consulting SRL, societate controlată de către Dumbravă Dumitru). Ulterior a fost încheiat un contract de consultanță și între SC Wise Line Consulting SRL și SC Strategic Sys SRL (societate controlată de către Coldea Florian).

Prin încheierea celor două contracte, spun anchetatorii, aceștia au vrut să nu existe posibilitatea de a se face o legătura între Cătălin Hideg și Florian Coldea și Dumitru Dumbravă.

Dan Tocaci a fost persoana de legătură între Cătălin Hideg și ”echipa” Doru Trăilă, Florian Coldea, Dumitru Dumbravă care i-a cerut omul de afaceri 700.000 de euro, lăsând să se înțeleagă că pot interveni la judecători, pentru a primi o hotărâre favorabilă în dosarul său, atât la Tribunalul București, cât și la Curtea de Apel București.

Cătălin Hideg le-a spus însă că le poate da 600.000 de euro, din care, până la momentul denunțului la DNA, ”echipa” Trăilă – Coldea – Dumbravă a încasat 438.000 de lei și 20.000 de euro.

Cătălin Hideg a pierdut însă procesul de la Tribunalul București, unde, în 16 februarie 2024, a primit o condamnare de patru ani de închisoare, pentru că s-a folosit de documente înșelătoare pentru a primi fonduri europene, iar firma sa Sanimed International Impex a primit o amendă penală de 500.000 lei. Judecătorii au menținut măsura controlului judiciar în cazul lui Cătălin Hideg și sechestrul pe bunuri care pot acoperi prejudiciul.

Cum plata pentru ”asistență juridică” s-a încheiat fără soluția dorită de Cătălin Hideg, acesta a refuzat să dea restul de bani până la 600.000 de euro și a luat în calcul un denunț la DNA.

În acest context, spun procurorii DNA, au început ”actele de constrângere psihică asupra acestuia”, pentru care anchetatorii au la dosar stenogramele unor discuții între omul de afaceri, Dan Tocaci, Doru Trăilă și Dumitru Dumbravă. (mai multe detalii AICI)

Mai mult, avocatul Doru Trăilă, cu care Cătălin Hideg încheiase contractele de asistență juridică și reprezentare în dosarul de fraudă cu fonduri europene, a cerut în instanță executarea acestora, pentru restul sumei rămase de plătit.

În februarie, după condamnarea primită, Cătălin Hideg a cerut o nouă întâlnire cu ”echipa” care ar fi trebuit să îl scape de condamnare. La discuțiile care au avut loc atunci, afaceristul i-a înregistrat, iar acestea au ajuns ulterior pe masa procurorilor DNA.

Ulterior, din februarie până în aprilie 2024, Florian Coldea, prin intermediul lui Dumitru Dumbravă și al lui Doru Trăilă, i-a lăsat de înțeles lui Cătălin Hideg că echipa sa îi poate reduce „cu voioșie” pedeapsa aplicată de către judecătorul de la fond, îi poate determina pe judecătorii de la Curtea de Apel să stabilească o pedeapsă cu suspendarea executării și îi poate obține aprobarea părăsirii teritoriului României pentru o deplasare în spațiul Uniunii Europene, în vederea semnării tranzacției cu oamenii de afaceri din Emiratele Arabe, pentru rezolvarea problemelor financiare și plata sumei de 600.000 de euro convenită, asta deși afaceristul nu avea contract cu ei și pentru reprezentare în apel, susțin procurorii.

Vizita lui Dan Tocaci în Monaco, la Bogdan Naidoni, pentru a intermedia întrevederea Hideg – Coldea

Anchetatorii DNA susțin că Dan Tocaci, care știa că omul de afaceri Cătălin Hideg are dosar penal, sechestru pe bunuri și control judiciar, cu interdicție de a ieși din țară, dar cunoștea și ce afaceri derulează acesta, i-a propus să îl pună în legătură cu Florian Coldea și Dumitru Dumbravă.

Menționând că el nu poate interveni direct la cei doi, Tocaci i-ar fi cerut lui Hideg 2.000 de euro ca să meargă la Monaco, unde este Bogdan Neidoni, ”persoană ce le putea intermedia o astfel de întrevedere”.

Ca să îl convingă că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă pot fi salvatorii omului der afaceri, Dan Tocaci i-a prezentat pe aceștia ca fiind persoane puternice, care pot influența deciziile magistraților.

Numitul Tocaci Dan – Victor i-a prezentat pe numiții Coldea Florian și Dumbravă Dumitru ca fiind fondatorii «statului paralel», persoane puternice, cu influență asupra magistraților, creându-i martorului denunțător convingerea că sunt singurii care te pot salva atunci când «intri în malaxor», au scris procurorii în ordonanța de plasare sub control judiciar a celor patru inculpați.

Mai mult, Dan Tocaci îi spunea lui Hideg că el a fost un apropiat al lui Walter Florian și cunoaște modul cum ”pot fi rezolvate astfel de probleme”, dar și persoanele de contact ale celor care pot schimba soarta lui juridică.

Procurorii au la dosar nu doar declarațiile lui Hideg despre promisiunile făcute de ”echipa” Coldea – Dumbravă – Trăilă – Tocaci că nu va fi condamnat cu executare și că va putea să facă în continuare afaceri cu firmele sale, ci și înregistrări ale unor discuții, cuprinse în stenograme depuse la dosar.

Întâlnirea Coldea – Hideg de la terasă. Fostul șef SRI îi promitea că îl ajută pentru că a fost rugat de ”prieteni comuni”

Prima discuție față în față a afaceristului Cătălin Hideg cu fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a avut loc în iulie 2023, la o terasă din București, potrivit declarațiilor din dosar.

Afaceristul i-a fost prezentat atunci lui Florian Coldea de un om de afaceri. În cadrul discuțiilor, susțin anchetatorii, Coldea i-a spus lui Hideg că știe ce probleme judiciare are, ”l-a întrebat dacă mai rezistă și i-a lăsat de înțeles că îl va sprijini pentru rezolvarea acestora întrucât a fost rugat de mai mulți prieteni comuni”.

Cătălin Hideg le-a spus procurorilor că la acea discuție nu s-a stabilit exact în ce va consta ajutorul pe care ar urma să îl primească. Ulterior, însă, în discuțiile lui Hideg cu Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă, aceștia au făcut permanent referire la „șeful cel mare”.

Acest fapt i-a creat numitului Hideg Robertino-Cătălin convingerea că atât promisiunile făcute de Coldea Florian, cât și suma pretinsă erau discutate și decise de către cei trei, iar influența asupra magistraților era una a «echipei», în cadrul căreia acesta din urmă deținea poziția de lider”, arată procurorii în ordonanța de punere sub control judiciar, pe cauțiune, a celor patru inculpați.

Prima întâlnire cu ”echipa” și ”raza de speranță” pentru a-l scăpa de închisoare

La scurt timp după discuția de la terasă, Dan Tocaci i-a spus lui Hideg că Florian Coldea e de acord ca ei doi să se întâlnească cu „echipa sa”, respectiv cu Dumitru Dumbravă și cu Doru Trăilă.

Întâlnirea lui Hideg și Tocaci cu ”echipa” a avut loc la începutul lunii august 2023, la biroul lui Dumitru Dumbravă din București. Atunci s-a vorbit pentru prima data concret de serviciile oferite de ”echipă” și posibilitățile de investigare și de supraveghere operativă ale acesteia.

Dumitru Dumbravă a ținut să-i menționeze atunci lui Hideg că situația sa juridică este ”gravă”, i-a dat de înțeles că știe în amănunt dosarul penal al acestuia și că șansele de a primi o condamnare cu suspendare sunt foarte mici.

Dumbravă i-a precizat însă că „există o rază de speranță și că se va gândi cum să optimizeze lucrurile” pentru a primi o decizie favorabilă și a nu ajunge la închisoare, dar că serviciile lor nu sunt ieftine.

Cătălin Hideg susține că a fost de acord să le dea cei 600.000 de euro doar pentru că i s-a promis că va scăpa de controlul judiciar, care îi interzice să iasă din țară.

Martorul Hideg Robertino-Cătălin a declarat că principalul motiv pentru care a semnat contractul cu echipa lui Florian Coldea l-a constituit promisiunea că până la 30 octombrie 2023 «va fi liber» și faptul că i s-a creat convingerea că «era o problemă pe care ei o puteau rezolva»”, potrivit anchetatorilor.

Dosarul lui Cătălin Hideg, făcut de procurorii Parchetului European

Omul de afaceri Cătălin Robertino Hideg a fost trimis în judecată în 7 octombrie 2022, de Parchetul European – Biroul București, pentru că a depus declarații inexacte pentru a obține fonduri europene pentru un centru de cercetare-dezvoltare și recuperare medicală.

Judecata în dosar a început în 13 noiembrie 2023, iar Tribunalul București a menținut controlul judiciar în cazul lui Cătălin Hideg, dar și sechestrul pe bunuri ale omului de afaceri și ale firmei sale Sanimed International Impex, impuse de procurorii Parchetului European pentru recuperarea prejudiciului, la finalul procesului.

După doar trei luni, în 22 ianuarie 2024, instanța a finalizat judecata în dosar, dar a amânat de patru ori pronunțarea.

Sentința a fost data în 16 februarie 2024, când Cătălin Hideg a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că s-a folosit de declarații inexacte pentru a obține fonduri europene și încă trei ani pentru spălare de bani. În final, după comasarea celor două pedepse, Cătălin Hideg a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, iar fima sa Sanimed International Impex a primit o amendă penală de 500.000 lei.

Judecătorii de la Tribunalul București au menținut controlul judiciar în cazul lui Hideg și sechestrul pe bunuri ale sale și ale firmei lui.

Decizia, nefiind definitive, a fost contestată de Cătălin Hideg la Curtea de Apel București, în 7 martie 2024, iar dosarul a avut primul termen în 23 mai, cu o zi înainte de audierea lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă și Dan Tocaci la DNA, urmată de punerea lor sub control judiciar, pe cauțiune.

Denunțul lui Cătălin Hideg la DNA, făcut la două luni după ce a fost condamnat

Omul de afaceri Cătălin Hideg a făcut contestație după o lună de la condamnare și, în aprilie, i-a denunțat pe Dan Tocaci și pe cei din ”echipa” Coldea – Dumbravă – Trăilă.

În denunțul făcut la DNA, în 12 aprilie 2024, Cătălin Hideg le-a spus procurorilor că s-a temut că ”nu ar beneficia de un proces echitabil” și așa a ajuns să încheie contracte de asistență juridică cu Societatea Civilă Profesională „Doru Trăilă și Asociații”, în nume propriu și pentru SC Sanimed Internațional Impex SRL, și să dea foloase necuvenite, ”disimulate sub forma unor onorarii în cuantum total de 600.000 de euro fără TVA”.

Omul de afaceri mai spunea în denunț că a fost de acord să dea acei bani pentru că avocatul Doru Trăilă și foștii șefi din SRI Dumitru Dumbravă și Florian Coldea ”i-au creat convingerea că au influență asupra magistraților din cadrul Tribunalului București și respectiv ai Curții de Apel București”, pentru a-i determina să pronunțe o hotărâre favorabilă în dosarul său și să scape de controlul judiciar.

În urma denunțului lui Cătălin Hideg și a declarațiilor făcute de acesta la audierea sa, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu pentru infracțiuni de trafic de influență.

În acest dosar, procurorii au dispus, în 17 aprilie 2024, începerea urmăririi penale „in rem”, pentru trafic de influență și cumpărare de influență.

Ulterior, în 15 mai 2024, procurorii DNA au extins urmărirea penală în acest dosar pentru trafic de influență și cumpărare de influență, fapte în legătură cu firmele controlate de Alexander Adamescu și Emil Mihai Tufan, iar ulterior pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.


CITEȘTE ȘI:

STENOGRAME din ”Dosarul generalilor”. Dumitru Dumbravă: „E sfârșit de epocă. Se vor schimba multe în administrație”

Noi detalii din dosarul Coldea-Dumbravă. Care ar fi fost, de fapt, mecanismul traficului de influență în favoarea lui Hideg / Nume-surpriză la audieri

Generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, sub CONTROL JUDICIAR pe cauțiune, după 15 ore de audieri

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și