Prima pagină » Actualitate » Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Continuăm negocierile la Bruxelles! Vești bune pentru fermierii români”

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Continuăm negocierile la Bruxelles! Vești bune pentru fermierii români”

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Continuăm negocierile la Bruxelles! Vești bune pentru fermierii români”

Într-o perioadă în care fenomenele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente și intense, pentru ca Uniunea Europeană să fie mai rezilientă în contextul schimbărilor climatice, începând cu anul 2022, s-a demarat procesul de adaptare a sistemelor de protecție civilă la astfel de situații. Astăzi, după lungi dezbateri, Consiliul a convenit să fie mobilizat Fondul de solidaritate al Uniunii Europene în vederea furnizării de asistență țărilor europene care s-au confruntat cu fenomene extreme, precum seceta și inundațiile.

Din toamna anului trecut, România a fost afectată de valuri de căldură, secetă, de furtuni violente, de grindină puternică, dar și de inundații, afectând în mod grav culturile fermierilor. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), pentru culturile din toamna anului 2023, peste 16.000 de fermieri au solicitat constatarea şi evaluarea pagubelor la culturi. Au fost încheiate procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor pentru o suprafaţă cumulată de peste 320.000 hectare, din care culturile de grâu reprezentau aproximativ 200.000 hectare. Suprafețele au fost afectate până la calamitate totală, cu procente cuprinse între 50% și 100%.

Sprijin de 21,6 milioane euro pentru fermierii români afectați de secetă

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, prezent la ședința Consiliului AgriFish de la Bruxelles, a subliniat în cadrul dezbaterilor nevoia susținerii fermierilor români afectați de secetă și, după lungi negocieri, a obținut aprobarea unui sprijin de 21,6 milioane euro. De asemenea, negocierile continuă pentru a primi sprijin financiar din partea Uniunii Europene și pentru fermierii ale căror culturi de primăvară au fost afectate.

Pentru culturile din primăvara anului 2024 – porumb şi floarea soarelui, plante perene, plantaţii pomicole, plantaţii viticole – au fost înregistrate peste 138.000 de solicitări ale fermierilor, prin care să se constate/evalueze pagubele și pentru care să se întocmească procese-verbale. Suprafaţa totală afectată la nivel national este de peste 2,2 milioane hectare de teren agricol.

Toate aceste demersuri confirmă angajamentul ferm pe care ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și l-a luat în fața fermierilor români afectați de dezastrele naturale cu care ne confruntăm din ce în ce mai des în ultima perioadă și totodată vin ca o încurajare a acestora să continue să investească în agricultură, pentru că sprijinul Guvernului, precum și al ministerului de resort, va fi necondiționat.

„Comisia Europeană ne-a aprobat 21,6 milioane de euro, sprijin financiar pentru fermierii ale căror culturi de toamnă au fost afectate de secetă. Sunt chiar acum la Bruxelles, la Consiliul AgriFish și continuăm negocierile pentru a primi sprijin financiar din partea Comisiei Europene și pentru culturile de primăvară, așa cum este normal. Așa cum am promis, pentru prima dată, vom acorda despăgubiri fermierilor afectați de secetă în anul în care s-au produs calamitățile, pentru că fermierii noștri au nevoie de sprijin acum pentru a pregăti următorul an agricol! De asemenea, aceste masuri vin in completarea celor pe care le-am anuntat in sedinta de guvern de la sfarsitul lunii august, care doresc a fi adoptate intr-un act normativ”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene va fi mobilizat pentru o sumă totală de 1.028,54 milioane euro în credite de angajament și de plată, inclusiv o sumă de 231,78 milioane euro sub formă de plăți în avans.

Citește și