Prima pagină » Actualitate » Florin Cîțu: 35 de români se află în Afganistan. Variantele premierului pentru a fi aduși acasă

Florin Cîțu: 35 de români se află în Afganistan. Variantele premierului pentru a fi aduși acasă

Florin Cîțu: 35 de români se află în Afganistan. Variantele premierului pentru a fi aduși acasă
Premierul Florin Cîțu, declarații de presă / Sursa: Facebook - Guvernul României

Premierul Florin Cîțu a anunțat, luni, că 35 de români se mai află în Afganistan și că a solicitat președintelui un avion pentru a putea fi aduși acasă.

Șeful Exectivului a detaliat, luni, situația românilor din zonele de conflict din Afganistan, după ce Ministerul Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă la maxim, și propunerilor pentru a fi aduși în țară.

„În această dimineață am avut mai multe discuții cu domnul președinte referitor la situația de securitate din Afganistan – știți foarte bine, pe 13 august MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim, Părăsiți imediat Afganistan. În acest moment mai sunt 35 de cetăţeni români în acea zonă. I-am propus domnului preşedinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. În acest moment avem două variante pe care lucrăm: un avion care va fi în colaborare cu NATO, care trebuie să plece în curând sau un avion al nostru, care merge direct acolo. Dar în acest moment au dispoziţie clară pentru Ministerul Afacerilor Externe şi pentru Ministerul Apărării Naţionale să trimită un avion cât mai rapid, pentru a-i aduce pe cetăţenii români acasă”, a arătat premierul, într-o declaraţie acordată presei.

Premierul le-a transmis românilor să contacteze cât mai repede reprezentanții diplomației române în zonă: „Pe această cale aş vrea să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo şi nu au contactat misiunea noastră diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. În acest moment, nivelul de alertă este maxim, părăsiţi imediat Afganistanul”, a spus premierul. Potrivit declarațiilor sale, cei  35 de români nu sunt din cadrul ambasadei, „sunt şi de la ONU şi din mediul privat”, au fost anterior 60 de persoane, iar cei 35 de români sunt în siguranţă în acest moment și autoritățile țin legătura cu ei. „Noi am făcut toate demersurile. În acest moment am luat decizia să trimitem un avion oricum acolo. Cel mai rapid s-ar putea să fie cel împreună cu NATO. Vom vedea. Dacă este varianta NATO, românii vor fi aduşi până în Georgia, după aceea trimitem noi avion acolo. Dacă nu, vom trimite un avion”, a spus premierul.

Întrebat dacă se așteaptă la un val de migranţi din Afganistan, premierul a menţionat că a fost constituită o celulă de criză.

„Există o celulă de criză în acest moment, făcută la MAE, MApN şi celelalte instituţii. Este în funcţiune în acest moment. Orice altă decizie va fi comunicată pe această temă”, a afirmat Florin Cîţu, precizând că nu a fost luată o deizie privind o eventuală mărire a cotei de migranți din zonă.

Mesajul MAE pentru românii din Afganistan

În 13 august, pe fondul deteriorării situației de securitate din Afganistan, Ministerul Afacerilor Externe a informat că a fost reevaluat și ridicat nivelul de alertă pentru acest stat (Părăsiți imediat țara) și a îndeamnat cetățenii români să părăsească de urgență teritoriul acestui stat și să evite orice deplasare în Afganistan. MAE avertiza din 13 august că evoluțiile de securitate se asociază cu un risc major de atentate teroriste și de confruntări armate.

MAE a reaminit că activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în anul 2019, în urma unui atentat care a avariat grav clădirea misiunii. Având în vedere lipsa unei misiuni operaționale la Kabul și faptul că Ambasada României de la Islamabad a preluat reprezentarea țării noastre în relația cu Afganistanul, capacitatea de intervenție a acestei misiuni în Afganistan este limitată, mai ales în contextul deteriorării situației de securitate din această țară.

MAE recomandă ferm cetățenilor români care se deplasează în Afganistan sau care se află deja pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Islamabad şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Islamabad +92 51 8441476, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +92 311 4469900.

Totodată, cetățenii români pot solicita sprijin misiunilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene care sunt încă operaționale la Kabul (Afganistan), a transmis MAE.

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele