Premierul Florin Cîțu a declarat luni că decizia anunțată de Ministerul de Externe referitoare la expulzarea adjunctului atașatului militar de la Ambasada Rusiei din România nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în alte state europene.
Totodată, el a mai spus că decizia nu face parte din niciun fel de campanie europeană, informează Digi24.
„Referitor la comunicatul de astăzi, eu nu aş lega-o (decizia expulzării adjunctului ataşatului militar rus – n.redd) pe seama unei campanii sau unei reacţii solidare cu ceea ce se întâmplă în alte ţări. În România a fost o decizie luată, asumată şi am mers mai departe. A fost o decizie pe care o luăm şi nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în alte ţări din UE”, a declarat Florin Cîţu la TVR 1.
Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, a fost declarat persona non grata de către autoritățile din România, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) în cursul zilei de luni.
Alexey Grishaev lucra drept atașat militar adjunct la Ambasada Rusiei din București din 2018, însă ar fi fost de fapt spion – ofițer GRU (serviciul rus de informații din cadrul armatei), potrivit unor surse citate de România Liberă.
Relațiile dintre România și Rusia au devenit din ce în ce mai tensionate în ultima vreme pe fondul situației dintre Moscova și Kiev, dar nu numai. Recent, Rusia a făcut o desfășurare masivă de forțe la granița cu Ucraina, precum și în Crimea, fapt care a creat îngrijorare în România și NATO. Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu avertiza la momentul respectiv că în regiune fuseseră înregistrate și activități de spionaj, propagandă și dezinformare din partea Rusiei.
Ulterior, ministrul Bogdan Aurescu a găzduit la București, în perioada 22-23 aprilie, Reuniunea Trilaterală a miniștrilor Afacerilor Externe din România, Polonia și Turcia. De asemenea, la reuniune au participat și omologii din Georgia și Ucraina pentru a discuta situația tensionată provocată de Rusia.