Premierul Florin Cîțu a prezentat marți, în cadrul unei videoconferințe cu prefecții, bilanțul inundațiilor provocate de ploile torențiale din ultima perioadă.
Șeful executivului a dezvăluit că doar marți au fost afectate 34 de localități din 14 județe iar numărul lor ar putea crește în următoarele ore. În total, în ultimele cinci zile, au existat efecte ale inundațiilor în 80 de localități din 20 de județe. Prim-ministrul a făcut apel la autoritățile locale să cântărească foarte bine când spun că „totul este sub control”.
„Vreau să mă sigur că știm exact de ce avem nevoie în plan local, ca nimeni să nu sufere în perioada următoare. Am mai auzit când mai discutam despre inundații că totul este sub control. Aș vrea să cântăriți foarte bine când spuneți acest lucru”, a declarat premierul.
Doar marți s-au înregistrat efecte în 34 localități din 14 județe: Albă, Argeș, Botoșani, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Dâmbovița, Hunedoara, Olt, Prahova, Sibiu și Timiș.
„S-a intervenit și se intervine pentru evacuarea apei din 11 case, 7 anexe gospodărești, 56 de curți, 70 de beciuri și subsoluri, 3 sedii ale unor operatori economici, 3 sedii ale unor instituții publice. Vom vedea exact care sunt nevoile pentru fiecare unitate administrativ-teritorială”, a continuat Florin Cîțu.
Totodată, Cîţu le-a cerut prefecţilor să finalizeze rapid evaluarea pagubelor în zonele afectate de inundaţii în această perioadă, astfel încât la rectificarea bugetară să fie alocate resursele necesare.
„Mâine, în şedinţa de guvern se aprobă hotărârea cu resursele financiare, din Fondul de Intervenţie, pentru reparaţiile făcute de la începutul anului şi până acum în urma evenimentelor meteorologice. Asta înseamnă că ar fi bine ca ceea ce se întâmplă acum să fie evaluat rapid ca să putem să alocăm resursele la rectificarea bugetară. Şi aş vrea să aveţi evaluările la faţa locului rapid, apoi, Prefectura ştie foarte bine procedura, trimiteţi către Ministerul Dezvoltării evaluările ca să putem să avem la rectificarea bugetară resursele alocate pentru ceea ce se întâmplă în acest moment”, a declarat premierul.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a luat luni decizia scoaterii din rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate şi alocarea lor către unităţilor administrativ-teritoriale Ocoliş, Câmpeni, Sohodol şi Roşia Montana din judeţul Alba, zone afectate de inundaţiile de săptămâna precedentă. Premierul Florin Cîţu a precizat că „vor urma şi ajutoarele financiare pentru fiecare gospodărie avariată”.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat asigurări că intervențiile în sprijinul celor afectați de inundațiile din ultimele zile au fost și rămân o prioritate.
„În zilele care urmează vom acorda ajutoare materiale în regim de urgență, în acest moment fiind în pregătire și cele financiare. Solidaritatea în aceste clipe este o datorie față de toți cei care au avut de suferit”, a anunțat ministrul de Interne.
Totodată el a prezentat situația din 15 iuile până astăzi, precizând că au fost afectate 80 de localități din 20 de județe și s-a intervenit pentru evacuarea apei în 192 de case.
„Sunt evacuate 81 de persoane în localitatea Roșia Montană din Alba și din localitatea Breaza, Prahova. La momentul acesta sunt intervenții în desfășurare în mai multe localități din județele Alba, Argeș, Botoșani, Brașov, Neamț. Traficul rutier este blocat pe un drum județean în Dâmbovița și restricționat pe două drumuri naționale în Alba”, a precizat Bode.
Ploile abundente au făcut ravagii în mai multe zone din țară. Marți dimineața, toate drumurile din Sinaia se aflau sub puhoaie. Apele au măturat cu putere șoseaua și calea ferată care trece pe lângă stațiune, iar o mașină a fost smulsă de pe asfalt și răsturnată. Mai multe case dintr-un cartier au fost inundate, iar locuitorii evacuați, ca măsură de prevenție. În localitatea Ocoliș din Alba apele s-au revărsat din nou, iar județul se află iar sub avertizare cod roșu.