Premierul interimar Florin Cîțu a reacționat joi, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului, după incendiul de la spitalul suport-COVID din Ploiești.
Acesta a transmis condoleanțe familiilor pacienților care și-au pierdut viața în incendiu și a dat asigurări că a fost în legătură permanentă atât cu ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, cât și cu șeful DSU, Raed Arafat.
„Din păcate, astăzi a avut loc un incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești, la o secție suport Covid-19. Doi pacienți au murit, iar o infirmieră a suferit arsuri. Transmit condoleanțe familiilor celor doi pacienți. Infirmiera este transferată la Spitalul Floreasca, unde va fi tratată. A fost activat planul roșu, am fost în permanentă legătură cu secretarul de stat Raed Arafat și cu ministrul Sănătății, Cseke Attila, pentru a mă asigura că avem locuri pentru pacienți, 15 dintre ei au fost transferați. Vom vedea care este cauza incendiului, o anchetă a început”, a transmis Florin Cîțu.
Premierul interimar a mai transmis că astfel de tragedii nu ar mai trebui să mai aibă loc în România, dar că ele se întâmplă și din cauza faptului că instituțiile sanitare sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19.
Astfel, spune premierul, românii trebuie să se vaccineze în continuare pentru a mai lua din presiunea de pe sistemul sanitar.
„Astfel de tragedii nu trebuie să se mai repete! Am cerut de fiecare dată ca spitalele să fie pregătite pentru valul 4, să existe avizele necesare, instalațiile de oxigen să fie controlate. Ne confruntăm cu o suprasolicitare a sistemului medical din cauza valului 4 și toți cei implicați trebuie să se asigure că sunt luate toate măsurile pentru siguranța pacienților! Și repet: singura soluție prin care putem lua presiunea de pe spitale este să ne vaccinăm în continuare”, mai spune premierul interimar.
Un incendiu a izbucnit, joi dimineață, la spitalul suport COVID Movila Vulpii din Ploiești. La ora 04.36 a fost pus în aplicare Planul Roșu Județean, apelul la 112 fiind primit la ora 04.15. Din nefericire, doi pacienți, de 74 și 75 de ani, nu au mai putut fi salvați. O asistentă medicală, în vârstă de 51 de ani, care a suferit arsuri pe 50% din corp a fost transportată la Spitalul Floreasca din Capitală. Directorul Spitalului Județean din Ploiești, Bogdan Nica, spune că incendiul s-ar fi putut declanșa de la o scânteie. El spune că instalația electrică era nouă, având doar doi ani și până acum nu au fost probleme.
Din primele informații, în această secție se aflau internați 20 de pacienți, iar 15 au fost evacuați și transferați la Spitalul Județean Prahova.