Florin Cîțu: „I-am cerut ministrului Sănătății să prezinte public întreg raportul privind decesele COVID”

Publicat: 13 05. 2021, 19:52
Florin Cîțu/ Sursa foto: Eduard Vînătoru/MEDIAFAX FOTO

Premierul Florin Cîțu a scris, în cursul zilei de joi, pe pagina sa de Facebook că i-a cerut ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, să prezinte public raportul privind decesele provocate de COVID-19.

El susține că o astfel de măsură ar duce la mai multă transparență în ceea ce privește managementul crizei provocate de pandemie.

„I-am cerut ministrului Sănătății să prezinte public întreg raportul privind decesele COVID. Să fim transparenți și să îmbunătățim procedura acolo unde e necesar, astfel încât să nu mai existe erori de raportare, indiferent de cauza lor. M-am uitat pe raport, datele INS și cele din Corona Forms sunt, în proporție de 96%, aceleași”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Ministrul Sănătății: Diferențe de raportare a deceselor COVID există de la începutul pandemiei

Ministrul Sănătății a prezentat joi raportul privind diferențele de raportare a deceselor de COVID-19, după ce a declarat că s-ar putea să nu ştim niciodată câte persoane au murit din cauza acestei boli.

Mihăilă a spus că în anul 2020 au fost înregistrate 26.106 decese cu asociate COVID-19.

Ea a adăugat că sursa oficială este certificatul constator al decesului și a mai menționat că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a introdus noi coduri de boală, inclusiv coduri pentru decese COVID, preluate și în sistemul de raportare din România.

„În urmă cu câteva săptămâni, a fost comunicată existența unei diferențe privind raportarea în bazele de date ale Ministerului Sănătății. În acest sens, s-a constituit o comisie pentru identificarea regulilor de raportare privind decesele COVID, analiza procesului de raportare, identificarea corespondenței dintre bazele de date și a potențialelor neconformități, corectarea lor”, a declarat Ioana Mihăilă.

Mihăilă a explicat, miercuri, că diferenţele dintre raportările privind decesele COVID-19 au apărut cel mai probabil din cauza unor erori umane, cauzate de proceduri imperfecte şi că este posibil ca niciodată să nu ştim numărul real al persoanelor decedate.