Florin Cîțu: Nu va avea loc nicio mineriadă în acest mandat, nu voi permite acest lucru
Premierul Florin Cîțu i-a criticat luni pe acei politicieni care profită de situația grea a minerilor din țară și care îi îndeamnă pe aceștia din urmă la proteste.
Cîțu a subliniat că nu va permite „nicio mineriadă” în timpul mandatului său, informează Adevărul.
„Nu mi se pare normal ce se întâmplă. Sunt mulţi politicieni care profită. La fel cum au profitat alţii în trecut. Nu voi permite niciodată să se întâmple ceea ce s-a întâmplat în anii ’90, în perioada guvernărilor socialiste. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat”, a declarat Florin Cîţu, înaintea de şedinţa conducerii PNL.
Cîțu: Încercăm să găsim soluții pentru situația minerilor
Totodată, premierul a adăugat că echipa sa va încerca să găsească soluții pentru îmbunătățirea situației în care se află minerii din Valea Jiului.
Cîțu a adăugat faptul că în 2020, 1,4 milioane de angajați au fost în șomaj tehnic, deci într-o situație chiar mai grea decât cea a minerilor.
„Este un domeniu dificil şi ştim foarte bine că această tranziţie la economia verde în toată UE vine cu probleme. Îi înţeleg, ştiu că trec printr-o perioadă dificilă. Nu cred că soluţia pe care au ales-o este una care rezolvă problemele. Acest Guvern a arătat foarte clar şi anul trecut şi anul acesta, salariile au fost plătite la timp. Avem soluţii şi pentru următoarele trei luni de zile. În acelaşi timp, eu cred că trebuie să ne uităm la întreaga imagine a economiei. De aceea spun că soluţia pe care au ales-o nu cred că este una bună. În 2020, când au fost plătite toate salariile, şi ale minerilor, lună de lună în România au fost 4 milioane de oameni în şomaj tehnic, pentru că trecem prin cea mai mare criză din sănătate”, a spus Cîţu
Toți angajații care au intrat în șomaj tehnic anul trecut au fost din mediul privat.
Minerii din Valea Jiului, dispuși să intre în greva foamei
Unii dintre minerii care protestează în subteranul minei Lupeni din Valea Jiului au anunțat duminică seara că sunt dispuși să intre în greva foamei.
Aceștia ar urma să recurgă la acest gest în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluționate în urma negocierilor dintre liderii de sindicat și administrația Complexului Energetic Hunedoara.
Negocierile ar urma să aibă loc luni la Ministerul Energiei și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
„Am discutat cu colegii mei care se află în subteran şi mi-au transmis că cel puţin 10 dintre ei sunt dispuşi să intre în greva foamei, de luni, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate. Oamenii cer plata integrală a salariilor pe luna ianuarie şi restanţele la tichetele de masă şi transport, acestea fiind întârziate de 10 luni de zile”, a declarat duminică, pentru AGERPRES, preşedintele executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sîn.
Pentru plata la zi a drepturilor restante (salarii, tichete de masă, transportul la locul de muncă) ar fi nevoie de aproximativ 18 milioane de lei, după cum a declarat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane.