Florin Cîțu: OUG privind normele de intervenție imediată pentru specia de urs brun, aprobată | Cine decide împușcarea urșilor – VIDEO
This browser does not support the video element.
Premierul Florin Cîțu a anunțat, la finalul ședinței de guvern de miercuri, că a fost aprobată ordonanța de urgență privind aprobarea normelor de intervenție imediată pentru specia de urs brun. Primul-ministrul spune că este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu o strategie de control al populației de urși pe termen lung.
Ordonanța de Urgență pentru intervenția imediată în cazul urșilor a fost aprobată miercuri, în ședința de Guvern.
„Tot în ședința de guvern de astăzi a fost aprobată o ordonanță de urgență cu privire la aprobarea normelor de intervenție imediată pentru specia de urs brun. În ședința de guvern am transmis, dincolo de acest act normativ, nevoia unei strategii prin care să controlăm populația de urși. Această ordonanță este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control al populației pe urși pe termen lung și înțeleg de la domnul secretar de stat că avem deja un proiect și am putea avea această strategie implementată și cu măsuri în cel mult un an de zile”, a declarat Florin Cîțu, miercuri, la Palatul Victoria.
Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetățenilor și bunurilor acestora în intravilanul localităților prin capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.
În cazul urşilor agresivi se va putea interveni imediat, iar în cazul celorlaţi intervenţia va fi graduală, existând posibilitatea să foe alungaţi, tranchilizaţi şi împuşcaţi.
Extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:
• dacă intervențiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizării și relocării nu dau rezultate și gradul de risc se modifică la nivel mare conform procedurii de evaluare a riscului;
• dacă siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparținând acestora sunt puse în pericol;
• dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
• în cazul în care exemplarul de urs în cauză se rănește în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții conform prezentei ordonanțe de urgență;
• dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții;
• dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.
Cine decide împușcarea urșilor
Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia dacă animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.
„Veste bună! Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care reglementează măsurile de protecție împotriva urșilor. Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului”, a scris ministrul Mediului, pe Facebook.
De asemenea, proiectul prevede că „împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 lei.”
Ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, caz în care puii vor ajunge într-un adăpost.
După ce ursul este împușcat, blana și craniul exemplarului ucis se predau Gărzilor forestiere, rămân în proprietatea statului, iar carcasa exemplarului extras prin împușcare revine gestionarului care a efectuat extragerea, adică fondurilor de vânătoare.