Florin Cîțu: PNL va avea două propuneri simple pentru gestionarea crizei prețurilor la energie și gaze
Președintele PNL, Florin Cîțu a declarat luni, la intrarea în ședința coaliției că liberalii vor veni cu două propuneri simple pentru rezolvarea crizei prețurilor la energie electrică și gaze naturale.
„PNL va avea două propuneri simple, pentru consumatorul casnic, există varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată, până în şase luni de zile (…) la preţul reglementat, pentru consumatorul companii mici şi mijlocii şi restul de consumatori, putem să discutăm de variante de compensare de la buget”, a spus Cîţu.
Liderul PNL a venit la şedinţă împreună cu mai mulţi lideri din conducerea PNL, printre care Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Dan Vîlceanu şi ministrul Energiei, Virgil Popescu.
În dimineața zilei de luni, Florin Cîțu preciza, despre măsurile propuse de PSD pentru a-i ajuta pe consumatorii casnici şi din economie, în urma majorării facturilor la energie, că va susţine orice reduceri de taxe care se aplică unitar în toată economia şi că nu este de acord să se reducă TVA-ul doar pentru un anumit sector.
Liderul PNL a mai spus că, în opinia sa, de economist, prin astfel de măsuri ”nu vom face decât să creştem profiturile unor companii” şi că ”va fi foarte greu să vedem o scădere a preţurilor”.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Ștefan Radu Oprea, a detaliat, luni, înaintea ședinței coaliției, pachetul de măsuri din energie pe care social democrații le-au convenit în ședința Consiliului Politic Național și le propun partenerilor de guvernare.
Printre acestea se numără plafonarea prețului la energie și gaz la o valoarea mai mică decât cea stabilită prin actuala schemă de ajutor, în vigoare din 1 noiembrie și până în 31 martie, și dublarea cantității pentru care prețul este compensat.
Înaintea ședinței, liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunța că pachetul de măsuri va fi prezentat în ședința coaliției, programată la ora 17:00, la Parlament.
„În ce constau aceste măsuri? În reducerea plafonului cu aproape 45%, a valorii plafonului, și la gaze, și la energie electrică și dublarea volumului care este compensat, și la energie și la gaze”, a declarat Radu Oprea. Purtătorul de cuvânt a menționat și scăderea TVA, de la 19 la 5%, de la 1 februarie, pentru consumatorul casnic și IMM-uri.
Măsuri structurale și alte tipuri de măsuri anunțate de reprezentantul PSD în conferința de presă:
- Cele legate de facturile care au fost făcute greșit. Stornarea facturilor să se facă imediat, să se recalculeze fără penalități.
- În aceeași perioadă, debranșarea să fie interzisă.
- Penalizarea dură a oricărui abuz.
- Supraimpozitarea, acolo unde se face profitul, nu doar la producător, ci pe tot lanțul, pentru că e nevoie de o repartiție corectă a efortului pe care îl avem cu toții – nu doar pe cetățean sau consumatorul final – instituție publică sau companie, de la la producător, până la consumator, inclusiv pe furnizor. Supraimpozitarea poate fi o astfel de măsură sau reglementarea marjei de profit pe tot lanțul.