VIDEO | Florin Cîțu: Trebuie să ne facem planuri pentru perioada următoare luând în calcul o inflație puțin mai mare
This browser does not support the video element.
Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, fost premier, spune că românii trebuie să ia în calcul o creștere a ratei inflației. El a criticat deciziile Ministerului de Finanțe, care, spune Florin Cîțu, se împrumută la „dobânzi nejustificat de mari”.
Afirmațiile lui Florin Cîțu vin după ce Institutul Național de Statistică a anunțat că a calculat o rată a inflației de la începutul anului cu mai mare cu 2,1%.
„Datele vin de la INS, iar BNR se uită și își caută următorii pași. Rata inflaţiei creşte şi discutam şi astă vară despre rata inflaţiei şi Banca Centrala ne asigura atunci că este doar tranzitorie. Se pare că nu a fost aşa şi de aceea am văzut şi ultima decizie a Băncii Centrale de a creşte dobânda cu 0,5 puncte procentuale. De obicei creştea cu 0,25, ceea ce înseamnă că este îngrijorată.
Din semnalele pe care le avem şi ne uităm la ce se întâmplă la Ministerul Finanţelor, care se împrumută, eu spun, la dobânzi nejustificat de mari, dacă ar avea lumea încredere în Ministerul Finanţelor, deci văzând și aceste plăți, este clar că tendinţa este ca aceste dobânzi să crească şi trebuie să ne facem planuri pentru perioada viitoare, luând în calcul şi o inflaţie puţin mai mare şi dobânzi mai mari”.
Rata anuală a inflaţiei a crescut la 8,53% în luna februarie 2022, de la 8,35% în ianuarie. Produsele nealimentare s-au scumpit cu 9,33%, cele alimentare cu 8,84%, iar serviciile cu 6,08%, potrivit datelor publicate luni de INS.
„Preţurile de consum în luna februarie 2022 comparativ cu luna ianuarie 2022 au crescut cu 0,6%. Rata inflaţiei de la începutul anului (februarie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 2,1%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2022 comparativ cu luna februarie 2021 este 8,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2021 – februarie 2022) faţă de precedentele 12 luni (martie 2020 – februarie 2021) este 6,0%”, a transmis INS.
Citește și:
- Cât ne costă războiul din Ucraina? Efectele asupra României
- Vicepremierul Rusiei: Dacă Europa renunță la petrolul rusesc, rezultatele vor fi „catastrofale”