Prima pagină » Actualitate » Florin Cîțu, un nou val de critici: „Din păcate pentru sănătatea economiei noastre, populiștii au cam influențat decizii în ultimele trei luni și se vede”

Florin Cîțu, un nou val de critici: „Din păcate pentru sănătatea economiei noastre, populiștii au cam influențat decizii în ultimele trei luni și se vede”

Florin Cîțu, un nou val de critici: „Din păcate pentru sănătatea economiei noastre, populiștii au cam influențat decizii în ultimele trei luni și se vede”
Președintele PNL, Florin Cîțu / Sursa: Alexandra Pandrea

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a criticat atitudinea celor care resping scăderea contribuțiilor asiguraților. Fostul ministru de Finanțe și premier susține că, în ciuda opoziței PNL din cadrul coaliției aflată la guvernare, „populiștii au cam influențat decizii în ultimele trei luni și se vede” în ceea ce privește sănătatea economiei naționale.

„Fără populisme și cai verzi pe pereți”, avertizează Florin Cîțu, sâmbătă, printr-o postare oe contul de Facebook.

Mesajul său vine ca urmare a ultimelor discuții din această săptămână privind oportunitatea reducerii contribuțiilor la bugetul asigurărilor sociale, mai ales în contextul în care Guvernul a decis, miercuri, creșterea contribuției la Pilonul II, al pensiilor private obligatorii, asta începând din 2024.

„Revenirea în V este posibilă doar dacă nu cădem în plasa măsurilor populiste”

„Singura măsură care crește acum veniturile nete ale tuturor salariaților și nu reprezintă un cost pentru companii: reducerea contribuțiilor. Bineînțeles că au apărut imediat „specialiștii” din tabăra populiștilor să ne spună că o asemenea măsură ar afecta valoarea pensiei viitoare a angajaților de astăzi. FALS! Și asta este încă o dovadă a valorii lor profesionale”, a scris actualul președinte al Senatului.

Acesta subliniază că pensia este calculată în funcție de salariul brut, nu de valorea contribuției, astfel că o scădere a contribuției înseamnă o creștere a salariului net în prezent, în timp ce o creștere a salariului brut înseamnă o creștere a pensiei, în viitor, a angajaților de astăzi.

„Din păcate pentru sănătatea economiei noastre,  populiștii au cam influențat decizii în ultimele trei luni și se vede. În ciuda opoziției mele și a multor colegi din PNL. Obiectivul numărul 1 pentru mine și pentru PNL rămâne luarea unor decizii care să ne asigure o economie puternică (sau să ne opunem măsurilor populiste care distrug economia)”, a subliniat liderul liberal.

Florin Cîțu subliniază că România este în situația de acum doi ani, pentru că există un șoc neprevăzut care afectează economia. „Deciziile pe care le luăm astăzi garantează sau nu o revenire rapidă care să reducă inflația, dobânzile și să creeze locuri de muncă.  Trebuie să fie două obiective. Pe termen scurt: măsuri care să reducă impactul șocului prețurilor la energie, adică sa minimizeze căderea economică. Pe termen mediu: revenirea în V a economiei. Revenirea în V este posibilă doar dacă nu cădem în plasa măsurilor populiste. Altfel spus, dacă după acest șoc economia nu-și revine RAPID, înseamnă că au fost aplicate măsurile populiste”, a transmis Florin Cîțu.

Impactul bugetar al creșterii contribuțiilor

După ani de prorogări, Guvernul a aprobat, miercuri, o creștere a contribuției asiguraților la pensia privată obligatorie, cu un procent, de la 3,75% la 4,75%, în contextul obligațiilor asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență. Cota este încă departe de cea stabilită în legea inițială privind pensiile private, care a suferit, de la adoptare, numeroase modificări în privința modului de calcul.

Astfel, prin această modificare, o parte din contribuția care merge, în prezent, la Pilonul I, va fi transferată spre Pilonul II. Conform notei de fundamentare a proiectului aprobat miercuri de Guvern, este vorba de peste 3,36 de miliarde de lei, anual, din 2024, care nu vor mai intra la bugetul asigurărilor sociale de stat, ci vor ajunge în conturile administrate de fondurile de pensii private.

Deputatul PNL Gheorghe Pecingina a anunţat, marţi, că a depus împreună cu mai mulţi liberali amendamente la proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal care au rolul „de a oferi sprijin real angajaţilor”, prin diminuarea CAS şi majorarea contribuţiei la Pilonul II de pensii.

Amendamentul PNL de diminuare a CAS ete condiderat nesustenabil de către președintele PSD, Marcel Ciolacu. „Am văzut și eu punctul de vedere al sindicatelor și al partenerilor sociali că nu e oportună o reducere a CAS”, a spus, miercuri, Marcel Ciolacu, citat de Mediafax.

El a precizat că i-a cerut ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, impactul bugetar, iar răspunsul a fost: în jur de 20 de miliarde. „Din punctul meu de vedere, ținând cont de intervenția pe energie, nu cred că e sustenabil. Dar poate cei care l-au propus au o soluție miraculoasă. Așteptăm pe dl. Cîțu să spună de unde e sursa de finanțare”, a adaugat liderul PSD. Întrebat de ce parlamentarii liberali au depus amendament înainte de o discuție în coaliție, Ciolacu a spus că „poate au o lampă a lui Aladin”.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și