Premierul interimar Florin Cîțu a solicitat vineri să fie stabilit „în mod clar” cine a tergiversat licitația pentru achiziția Tocilizumab, un medicament utilizat în tratarea persoanelor cu forme grave de COVID-19.
Acesta spune că licitația a fost tergiversată din aprilie și până în octombrie, informează Agerpres.
Declarația lui Cîțu vine în contextul în care România a apelat recent al Mecanismul european de Protecție Civilă pentru achiziționarea de Tocilizumab.
„Pentru Ministerul Sănătăţii, pentru că suntem în ancheta pentru valul 4, cum a fost pregătit, referitor la medicamente, din informaţiile pe care le am acum şi aş vrea să prezentaţi public situaţia, se pare că a fost o licitaţie care a început în aprilie pentru Tocilizumab. Deci, din aprilie şi până acum o săptămână, această licitaţie a tot fost tergiversată. Deci, dintr-o dată ne-am dat seama că nu avem acest medicament. Aş vrea să ştiu cine din Ministerul Sănătăţii a ţinut şi a tergiversat această achiziţie pentru acest medicament atâtea luni de zile, din aprilie până acum o săptămână, când a fost finalizată. Şi este foarte important ca aceste informaţii să fie prezentate public să vedem cine este responsabil pentru acest lucru”, a declarat Florin Cîțu.
Premierul interimar i-a cerut şefului DSU, Raed Arafat, să explice ce se întâmplă cu medicamentele solicitate prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE, între care şi Tocilizumab.
Ministerul Sănătății a solicitat marți dimineață Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumab, un medicament utilizat pentru tratarea formelor grave de COVID-19.
Decizia a fost luată după ce firma producătoare, cu care Ministerul Sănătății are încheiat un acord, a anunțat că nu poate livra medicamentul până la finalul acestui an, având în vedere situația de la nivel global, se arată într-o informare a Ministerului.