Focar de Covid-19 la Radio România Actualități! Sindicatul angajaților acuză conducerea SRR

Publicat: 14 10. 2020, 15:49
Actualizat: 14 10. 2020, 15:50
Focar de Covid-19 la Radio România Actualități! Sindicatul angajaților acuză conducerea SRR / Sursa FOTO: http://www.romania-actualitati.ro

Focare de Covid-19 în tot mai multe instituții publice din țară. Ultima pe listă, Radio România Actualități, acolo unde numărul de persoane confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2 a depăşit 20! Numai în ultimele zile s-au raportat mai mult de şapte la sediul central, iar alte persoane sunt în izolare şi aşteaptă rezultatele testării, indică Sindicatul Salariaţilor din SRR.

Într-un comunicat de presă, sindicaliştii subliniază că au solicitat conducerii SRR să adopte proceduri şi să ia măsuri reale de prevenire şi protecţie.

Sindicatul acuză conducerea SRR: „Tratează cu superficialitate problema”

Însă răspunsul celor din conducerea SRR a fost nemulțumitor, susțin sindicaliștii, care se plâng că șefii lor tratează „problema epidemiologică cu superficialitate şi dezinteres”.

Astfel, în zonele de emisie şi producţie ale Radio România Actualităţi, postul public naţional, există aproape zilnic confirmări de infectare SARS-CoV-2. Cu toate acestea, sunt angajaţi care nu au primit măşti din martie-aprilie, iar dezinfectarea se face o singură dată pe zi, în condiţiile în care fluxul de persoane este timp de 24 de ore pe zi.

Acest tip de activitate, respectiv emisia în direct, presupune întâlnirea şi munca simultană, în spaţii comune, timp de 24 de ore, a realizatorilor, producătorilor, reporterilor, tehnicienilor, regizorilor, secretarilor. Pentru specificul acestei activităţi nu s-au făcut proceduri de eşalonare pe ture a tuturor, ci doar a câtorva realizatori, nu au fost marcate culoare speciale spre şi dinspre emisie/ producţie, în redacţii nu se respectă distanţarea socială şi angajaţii se infectează pe rând”, se menţionează în comunicatul sindicaliștilor de la Radio România Actualități.

Angajații SRR, tratați cu indiferență de conducerea postului public de radio

Sindicatul SRR menţionează că a trimis în repetate rânduri solicitări şi apeluri către conducere să protejeze angajaţii şi să deblocheze sumele necesare testării acestora, dar șefii „au tratat cu acelaşi dezinteres şi cu aceeaşi superficialitate” toate cererile primite.

Marţi, SSRR a transmis conducerii Parlamentului, Guvernului, prim-ministrului și Direcţiei de Sănătate Publică un memoriu în care arată aceste aspecte şi cere sprijin pentru angajaţii Societăţii Române de Radiodifuziune. „Să nu uităm că Radio România şi Televiziunea Română sunt, potrivit legii, instituţii de interes strategic care funcţionează în beneficiul cetăţeanului şi care ar trebui să îl poată informa şi educa şi mai mult, în actualul context pandemic. Când nu va mai avea cine să intre pe post, să meargă pe teren sau să asigure suportul tehnic, îi invităm pe cei care au tratat cu indiferenţă şi dispreţ această problemă să o facă”, se mai scrie în comunicat.