Fochistul Brigăzii de Poliție Rutieră București a fost condamnat de magistrații Tribunalului București după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua o sumă de bani de la un bărbat căruia îi promisese că îl poate ajuta să-și recupereze mai repede permisul de conducere, fără să susțină testul teoretic prevăzut de lege. Ofițerii DGA care au realizat flagrantul au stabilit că bărbatul care supraveghea instalația de încălzire se recomanda drept polițist rutier.
Alexandru Gherghiceanu a fost condamnat, la sfârșitul săptămânii trecute, de Magistrații Tribunalului București la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, pentru trafic de influență.
Judecătorii au arătat în motivarea deciziei de condamnare că, la data de 16 iunie 2020, un bărbat a primit acasă o hârtie prin care era anunțat că i-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile și a primit o amendă contravențională în valoare de 2.900 de lei, după ce ar fi circulat, pe autostradă, cu 190 de kilometri pe oră.
Bărbatul ar fi povestit la serviciu ce i s-a întâmplat și a explicat faptul că, în realitate, nu ar fi condus niciodată mașina respectivă. În aceste condiții, șeful său i-ar fi recomandat să ia legătura cu o cunoștință care lucrează la Brigada de Poliției Rutieră.
Inițial, cei doi au stabilit să se întâlnească, pentru ca șoferul să poată explica ce s-a întâmplat, urmând ca discuția să fie reluată în zilele următoare. Ca urmare, conform înțelegerii, cei doi au stabilit să se întâlnească din nou, iar locația aleasă de angajatul Brigăzii Rutiere a fost o terasă situată în cartierul Pajura, din sectorul 1. Cu această ocazie, Gherghiceanu i-a transmis că, în mod normal, ar trebui să susţină testarea pentru diminuarea perioadei de suspendare a permisului, dar că „se va rezolva” în sensul că nu va mai fi nevoie să susţină respectivul examen.
În acest sens, cei doi au stat pe terasă aproximativ o oră, în condițiile în care Gherghiceanu i-ar fi spus că trebuie să primească un mesaj pe Whatsapp de la un coleg, care să-i spună ,,ce şi cum”. Deoarece mesajul respectiv nu a mai venit, cei doi s-au despărţit și au stabilit să se audă la telefon în cursul serii.
Cu această ocazie, angajatul Brigăzii de Poliție Rutieră i-ar fi comunicat faptul că a reuşit să rezolve problema și i-a spus că trebuie să se întâlnească în aceeași zi, dar să-și ia cu el şi ,,abecedarul”, făcând referire la permisul de conducere, pe care „trebuie să-l implementeze, ca să poată să-l scadă”. Magistrații spun că Alexandru Gherghiceanu l-a asigurat pe bărbatul respectiv că „de săptămâna viitoare o să-şi intre singur în pâine şi o să alerge singur”. Pentru aceste servicii, șoferul trebuia să-i achite lui Gherghiceanu suma de 1.000 de lei.
Ce nu știa acesta, era că, împreună cu șeful său, bărbatul pe care se angajase să-l ajute urma să-l denunțe. Cu o zi înainte de ultima întâlnire, șeful șoferului respectiv a mers la sediul Direcției Generale Anticorupție (DGA) unde a formulat un denunț în care a arătat că știe despre faptul că un coleg de serviciu a luat legătura cu numitul Alexandru Gherghiceanu, care, în calitate de poliţist, îl va ajuta pe acesta din urmă, contra cost, să-şi rezolve o problemă pe care o are cu permisul de conducere, existând chiar posibilitatea să nu mai susţină nici examenul teoretic.
În plus, cei doi ar fi aflat cu această ocazie că cel despre care știau că este polițist era de fapt fochist la Brigada de Poliție Rutieră, iar la dosar au fost depuse „trei înregistrări audio efectuate de către martor cu telefonul personal, care atestă discuţiile telefonice şi ambientale purtate de către acesta şi inculpat în data de 15.07.2020 (la întâlnirea dintre cei doi de la barul din zona Pajura), precum şi în datele de 16.07.2020 şi 17.07.2020, potrivit proceselor-verbale întocmite cu scopul de a reda scriptic aceste conversaţii.
De asemenea, martorul a depus la dosarul cauzei şi o copie de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei, încheiat pe numele său, precum şi conversaţiile purtate pe aplicaţia Whatsapp, între martor şi inculpat”, au arătat magistrații.
Instanța care l-a condamnat pe Alexandru Gherghiceanu la 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Judecătorii au arătat că s-a decis aplicarea unei pedepse ușoare în condițiile în care, până la comiterea faptei Gherghiceanu nu a mai comis alte fapte de natură penală, pe parcursul anchetei a avut o atitudine sinceră, iar suma pe care a cerut-o ca urmare a traficului de influență nu a fost una mare. Decizia nu este însă una definitivă și poate fi atacată cu apel.