Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Foișorul de Foc, reper în istoria pompierilor din Capitală (DOCUMENTAR)

VIDEO | Foișorul de Foc, reper în istoria pompierilor din Capitală (DOCUMENTAR)

Foișorul de Foc, situat în sectorul 2 al Capitalei, la intersecția străzii Traian cu Bulevardul Regele Ferdinand, este un reper și un simbol al Bucureștiului. Clădirea servea în trecut drept turn de observație pentru apărarea împotriva incendiilor. Ulterior, Foișorul de foc a devenit un monument istoric, în cadrul căruia funcționează în prezent Muzeul Național al Pompierilor.

Foișorul de foc este realizat în formă cilindrică și are o înălțime de 42 de metri. Acesta a fost construit în anul 1890 ca turn de observație al pompierilor în cazul unor unor incendii în Capitala regatului condus de principele Carol I.

Clădirea a fost construită în locul Turnului Colței, care a fost demolat în anul 1888 și avea o înălțime de 50 de metri.
Arhitectul șef al Capitalei de la acea vreme, George Mandrea, a realizat planurile construcției. El a fost absolvent al Institutului de Arhitectură de la Dresda, Germania, și profesor la Şcoala de Arhitectură din Bucureşti.

Inițial, foișorul a fost gândit să aibă și rolul de turn de apă pentru modernizarea alimentării cu apă a zonei de est a orașului. Primul etaj al Foișorului, era destinat inginerului şi lucrătorilor reţelei de apă, iar la etajul al doilea era cazarma soldaţilor pompieri care executau supravegherea oraşului. La 28 februarie 1892, Primăria București recepţiona clădirea.

Însă după finalizarea construcției, nu a fost niciodată utilizată în scopul de turn de apă, deoarece compania locală de apă, Uzina de Apă Grozăvești nu a avut resursele tehnice necesare pentru a umple turnul, nu a dispus de pompe suficient de puternice.

Cu toate acestea, Foișorul de Foc a servit în trecut drept turn de observație al pompierilor care aveau din vârful lui, o impresionantă panoramă asupra orașului. Astel puteau identifica incendiile, cu mai multă ușurință.

Timp de… 42 de ani, turnul de… 42 metri înălțime a funcționat astfel doar ca post de pompieri, până când alte clădiri mai înalte au fost construite în Capitală.

Ulterior, anunțurile legate de eventualele incendii s-au făcut prin intermediul telefonului, iar turnul nu și-a mai avut rostul.

Cu toate acestea, legendele urbane au înconjurat acest loc. Povestea este cu totul specială, mai ales că unele persoane au tot susținut de-a lungul timpului că în fiecare zi de 9, cu o jumătate de oră înainte de miezul nopții se puteau observa prin intermediul gemurilor monumentului istoric diverse lumini.

În anul 1960, Foișorul de foc a fost propus ca muzeu, iar după trei ani a avut loc și inaugurarea acestuia ca spațiu de vizitat și explorat.

Turnul și-a păstrat forma și dimensiunile inițiale, iar în acest moment clădirea adăpostește Muzeul Național al Pompierilor români in vreme ce monumentul dedicat acestora, Statuia Pompierilor din Dealul Spirii, este amplasat în fața JW Marriott Bucharest Grand Hotel pe Calea 13 Septembrie.

În muzeu, turiștii pot descoperi, prin intermediul exponatelor, trecutul și istoria instituției pompierilor români care s-au luptat cu flăcările, de-a lungul timpurilor, și care au ajutat locuitorii în mai multe situații de urgență.

Muzeul găzduiește sute de exponate, unele chiar unice și cu o valoare inestimabilă. Se regăsesc multe pompe manuale de stins incendiile, o colecție de autospeciale de intervenție la foc, dar și date despre Focul cel Mare, considerat cel mai mare incendiu din istoria Capitalei, care a avut loc în data de 23 martie 1847, atunci când 12 biserici, 10 hanuri și aproape 2.000 de case au fost cuprinse de flăcări.

Documentele și exponatele din muzeu atestă participarea pompierilor militari, în momentele cruciale ale istoriei române, așa cum a fost Revoluția din anul 1848-1849, Războiul pentru Independență din 1877-1878, dar și Războiul pentru întregirea neamului din anii 1916-1920.

Cu ocazia unor evenimente speciale în București, cum ar fi Noaptea Muzeelor sau Ziua Pompierilor, care este sărbătorită pe 13 septembrie, personalul muzeului organizează cu sprijinul unităților speciale SMURD, pompieri și cadrele medicale, mai multe demonstrații despre acordarea primului ajutor, dar și cursuri rapide despre cum ne putem descurca în situațiile de urgență.

Citește și