Forțele ruse au „ocupat” centrala nucleară Zaporojie, spun autoritățile ucrainene
Forțele ruse au „ocupat” centrala nucleară Zaporojie (NPP) din sudul Ucrainei, după ce vineri dimineața a izbucnit un incendiu, potrivit Inspectoratului de Reglementare Nuclear de Stat al Ucrainei, Energoatom.
„În prezent, CNE Zaporojie este ocupată de forțele militare ale Federației Ruse”, a spus organismul de reglementare într-un comunicat transmis vineri, citat de CNN.
„Clădirea administrativă și punctul de control al stației sunt sub controlul ocupanților”, a declarat vineri Energoatom, operatorul de energie nucleară al Ucrainei, într-o declarație prin Telegram.
„Personalul uzinei continuă să lucreze la unitățile electrice, asigurând funcționarea stabilă a instalațiilor nucleare. Din păcate, printre apărătorii ucraineni ai stației există morți și răniți”, a adăugat Energoatom.
Cele șase reactoare ale centralei rămân intacte, deși clădirile auxiliare din compartimentul unității reactorului 1 au fost avariate, a declarat Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat.
„Sistemele și componentele importante pentru siguranța CNE sunt operaționale”, se arată în declarație. Cu Unitatea 1 nefuncțională, patru din cele șase unități sunt răcite, în timp ce o unitate furnizează energie.
„În prezent, nu au fost înregistrate modificări cu privire la radiații”, se mai arată în comunicat.
După bombardamentele puternice din partea forțelor ruse de vineri dimineața, un incendiu a izbucnit la centrala nucleară, stârnind alarma experților și oficialilor ucraineni.
Inițial, pompierii nu au putut ajunge la incendiu. După un timp, luptele au încetat, pompierii au fost lăsați să intre și incendiul a fost stins. Nu s-au înregistrat victime în urma incendiului.
Autoritățile americane și ucrainene au spus că nivelul radiațiilor sunt normale.
Ucraina, a noua zi de război
O coloană de forțe ruse a deschis focul, în primele ore ale zilei de vineri, 4 martie, vizând cea mai mare centrală nucleară din Europa, care reprezintă aproximativ un sfert din producția de energie a Ucrainei. Atacul, soldat cu un incendiu de proporții în apropierea reactoarelor nucleare, vine la doar câteva ore de la a doua rundă de negocieri ruso-ucrainene.
Cele două state au declarat că au ajuns, joi, la o înțelegere privind „securizarea în comun a coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor și, de asemenea, cu privire la furnizarea de medicamente și hrană în zonele cele mai afectate de lupte”. În acest scop, s-a agreat asupra posibilității unei încetări temporare a focului.
Cel puțin un milion de refugiați au părăsit până acum Ucraina, după estimările ONU, alte milioane de oameni fiind așteptați să treacă granița în zilele următoare. Primele opt zile ale războiului s-au soldat cu pierderi greu de cuantificat pentru ambele părți.
Localități întregi șterse de pe hartă de bombardamente, mii de locuințe, școli, spitale, catedrale, instituții publice distruse, sute de civili care și-au pierdut viața.
Costurile economice ale războiului sunt și mai greu de anticipat. Agenția de rating S&P a retrogradat, joi, ratingul Rusiei la „CCC-”, după ce miercuri Fitch şi Moody’s i-au coborât ratingul la categoria „junk”. La rândul său, Ucraina a fost retrogradată săptămâna trecută de agențiile de rating și a cerut FMI asistență financiară de urgență.